NavMenu

Pokreće se projekat gradnje nove zgrade Beogradske filharmonije - I koncertna dvorana grejaće se na podzemne vode

Izvor: eKapija Petak, 05.05.2023. 11:49
Komentari
Podeli
Projektovani izgled nove zgrade Beogradske filharmonije (Foto: UNDP / Amanda Levete Architects)Projektovani izgled nove zgrade Beogradske filharmonije
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) raspisao je tender za projektovanje i izvođenje geoloških istraživanja radi definisanja hidro i geotermalnih resursa (podzemne vode i petrogeotermalne resurse) potencijala, kao obnovljivih izvora energije za korišćenje u sistemima za grejanje, klimatizaciju i hlađenje, pripremu sanitarne tople vode i za navodnjavanje nove koncertne sale Beogradske filharmonije.

Podsetimo, planirano je da se nova koncertna hala gradi na Novom Beogradu, pored Palate Srbija.

Područje geoloških istraživanja, kako se navodi, obuhvata parcelu 6906 KO Novi Beograd, na desnoj obali reke Dunav. Površina istražnog lokaliteta je 162.785 m2.

Dodaje se da se lokalitet nalazi pored lokacije Palate Srbija za koju su već vršena geološka istraživanja podzemnih voda za različite namene, te da ta lokacija ima značajan potencijal za korišćenje podzemnih voda.

Istraživanje resursa podzemnih voda podrazumevaće, između ostalog, izgradnju istražne bušotine i eksploatacionog bunara dubine od oko 40 m i probno pumpanje.

Za istraživanje petrogeotermalnih resursa izgradiće se dva istražna bunara dubine od 100 m i u njih postaviti geotermalne sonde.

U tenderskoj dokumentaciji se navodi da je Vlada Srbije donela odluku da pokrene razvoj i izgradnju novog objekta koncertne sale u Beogradu, sa glavnom salom do 1.600 mesta i salom za probe sa do 400 mesta.


Podseća se da je na međunarodnom konkursu za arhitektonsko rešenje hale pobedio Amanda Levete Architects (AL_A) iz Londona.

Prošlog leta, prilikom predstavljanja idejnog rešenja, premijerka Ana Brnabić najavila je da će izgradnja nove koncertne dovrane početi ove godine, na stogodišnjicu Beogradske filharmonije.

Tender je otvoren do 18. maja, detaljnije OVDE.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.