NavMenu

Gault & Millau vodič za Sloveniju - Ovo su najbolji restorani u 2023.

Izvor: Vino & fino Četvrtak, 13.04.2023. 14:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ufuk ZIVANA/shutterstock.com)Ilustracija
Dok se čeka novo, drugo izdanje Gault & Millau vodiča za Srbiju koje će uskoro biti objavljeno, izdanje za Sloveniju za 2023. godinu je predstavljeno. U njemu se nalazi 180 restorana, više od 100 POP mesta, 93 vinska podruma sa 278 ocenjenih uzoraka vina i 25 slovenačkih turističkih farmi, a osim toga, dodeljena su i specijalna priznanja, od čega su dvojica šefova, Matej Tomažčić i Ivica Evačić, proglašeni za najbolje šefove tradicije u 2023, što je presedan.

- Slovenija je već jako usko povezana sa svojom tradicijom, ali kada su dve osobe toliko oduševljene i naklonjene tradiciji, ne radi se o izboru između njih, već o tome da ih oboje nagradimo, a ovogodišnji dobitnici, kao i objavljivanje vodiča, jasan su odraz činjenice da svake godine inspektori Gault & Millau vodiča dobro "pročešljaju" Sloveniju i otkriju nekoliko noviteta - izjavila je Mira Šemić, direktorka Gault & Millau vodiča za Sloveniju.

Za najbolji restoran u 2023. godini izabrana je Hiša Franko cenjene slovenačke šefice Ane Roš, a samo pola boda manje od Hiše Franko osvojila je Gostilna pri Lojzetu na čijem je čelu poznati šef Tomaž Kavčić.

Hiša Franko je dobila 18 od maksimalnih 20 bodova i četiri kuvarske kape, a i ove godine maksimalnih 20 poena i pet kuvarskih kapa nije osvojio nijedan restoran u Sloveniji.

Za šefa godine izabran je Janež Bratovž iz ljubljanskog restorana JB, a šefom budućnosti proglašen je Rok Martinčič iz Gostilne Jež.

Deset najbolje ocenjenih restorana u Sloveniji u 2023. godini prema Gault & Millau vodiču:

  • Hiša Franko, Selo pri Kobaridu
  • Gostilna Pri Lojzetu, Vipava
  • Hiša Denk, Zgornja Kungota
  • Ošterija Debeluh, Brežice
  • Grič, Šentjošt nad Horjulom
  • JB Restaurant, Ljubljana
  • Mak, Maribor
  • Pavus, Laško
  • Restavracija Milka, Kranjska Gora
  • Strelec, Ljubljana
  • Komentari
    Vaš komentar

    Top priče

    25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

    Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

    U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

    Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

    Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

    Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

    Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
    Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
    Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.