NavMenu

Inspektori Gault & Millau vodiča na terenu u Srbiji - Na proleće nas očekuje izdanje u kojem će biti predstavljeno nekoliko stotina ugostiteljskih objekata

Izvor: Vino & fino Petak, 19.11.2021. 14:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Yulia Grigoryeva/shutterstock.com)Ilustracija
Veoma uticajni međunarodni vodič kroz restorane, prisutan u 20 zemalja sveta, došao je i u Srbiju, kako je objavljeno na konferenciji za štampu u beogradskom hotelu Moskva. Inspektori Gault & Millau vodiča, poznatog po favorizovanju moderne gastronomije, već nekoliko meseci su na terenu u Beogradu, ali i po drugim gradovima i restoranima u unutrašnjosti, rekli su izdavači ovog vodiča.

Gault & Millau (izgovara se: Go e Mijo) osnovan je 1972. godine u Francuskoj, a do danas je postao internacionalni sinonim za kvalitet, integritet i kredibilitet. Njegovi autori predstaviće najbolje iz gastronomske ponude u Srbiji u prvom izdanju koje izlazi na proleće 2022, uz podršku Turističke organizacije Srbije. U vodiču će biti predstavljeno nekoliko stotina restorana, barova, kafana i bistroa iz cele zemlje, kao i tridesetak odabranih vinarija koje su se u vodiču našle posle ekspertize međunarodnih inspektora u saradnji sa vinskim stručnjacima iz Srbije.

Na konferenciji se obratila Mira Šemić, direktor izdanja za Srbiju i Sloveniju. Ona je navela da je Gault & Millau najpopularniji vodič u centralnoj Evropi, što je posebno značajno u svetlu činjenice da najveći broj turista u Srbiju dolazi baš iz ove regije.

Kako je objasnila Mira Šemić, ovaj vodič naglašeno nije elististički i u njemu se, osim na fine dining restorane, obraća i puno pažnje na mesta kao što su roštiljnice, pečenjare i taverne i sve ono što lokalnu gastronomiju predstavlja u najboljem svetlu.

- U vodiču će biti i vinarija i nešto kraft pivara, a biće zastupljeni i autentični srpski prehrambeni proizvodi koji se prave na seoskim gazdinstvima - najavljeno je.

Gault & Millau restoranima dodeljuje ocene na skali od 1 do 20, odnosno od 1 do 5 kuvarskih kapa. U obzir se uzimaju kvalitet hrane, šef i njegovo kuvanje, što je osnova rangiranja, iako se ukupnoj oceni dodaju utisci kritičara o usluzi, cenama i celokupnoj atmosferi u restoranu. Mira Šemič je objasnila da su, pored kvaliteta hrane, izuzetno važni kreacija jela, struktura i šefov autorski potpis, kao i da ocenu ne dobija vlasnik restorana već šef: ako on promeni radno mesto, njegove kuvarske kape idu sa njim.

- Trenutno je u Srbiji na terenu sedam inspektora, četiri stranca i tri iz Srbije. Oni su potpuno anonimni i sami plaćaju račune u restoranima - navedeno je na konferenciji na kojoj je rečeno i da se najviša ocena, pet kapa, dodeljuje izuzetno retko, te se može očekivati da je limit srpskih restorana u ovom trenutku - četiri kuvarske kape.

Prisutnima se obratio i Jure Tomič, nosilac četiri kuvarske kape, kao i titule šefa budućnosti u izdanju vodiča za Sloveniju iz 2020. godine. On je rekao da je vodič Gault & Millau u potpunosti nezavisan i da se zaista vidi da su inspektori bili na licu mesta. Što se tiče dometa vodiča, za Tomića je, kako kaže, bilo veoma indikativno da se nakon objavljivanja rapidno povećao broj rezervacija i poseta njegovom restoranu Ošterija Debeluh.

U vodiču za Srbiju, čije objavljivanje omogućava Turistička organizacije Srbije, biće proglašeni i najbolji šef, najbolji mladi talenat i najbolji konobar u Srbiji. Vodič Gault & Millau za Srbiju imaće, kao i ostala nacionalna izdanja, i selekciju zvanu POP, koja obuhvata trendi, a pristupačna mesta - restorane, barove i bistroe sa dobrom hranom i vedrom atmosferom. Ovi lokali ne dobijaju kuvarske kape kao ocenu već su uvršteni u posebnu selekciju.

Vodič će paralelno biti izdat na engleskom i srpskom jeziku.

Gault & Millau osnovali su dvojica novinara Paris-Presse koji su želeli da sa čitaocima podele svoje utiske o hrani. Tako su od novinara postali kritičari hrane koji anonimno odlaze u restorane i probaju hranu. Zanimljivo je da do 2004. godine nijedan šef ni restoran nisu dobili ocenu 20. Te prve dve dvadesetice pripale su, očekivano, francuskim šefovima i restoranima u francuskom izdanju vodiča.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.