NavMenu

Koji će biti izazovi u izgradnji tunela Prenj? - Cilj je izbeći dve mogućnosti

Izvor: Klix Sreda, 15.03.2023. 16:32
Komentari
Podeli
Tunel Prenj (Foto: YouTube/Screenshot)Tunel Prenj
Izgradnja tunela bila je jedna od tema jučerašnjeg stručnog skupa "Tunelogradnja u BiH - Koridor 5C", kojeg su organizovali Udruženje inžinjera geotehničara u BiH i preduzeće Autoceste FBiH (AC FBiH).

Obrazloženi su neki od izazova u izgradnji dva tunela na Koridoru 5C, a to su tunel Ivan i tunel Prenj koji će biti među najdužim tunelima u Evropi.

Ljubljanski profesor Vojkan Jovičić je govorio o iskustvima izgradnje tunela Ivan kojim su krajem godine autoputem povezani Sarajevo i Konjic. Riječ je o tunelu dugom 1,7 kilometara, a čija je izgradnja počela u novembru 2019., a u saobraćaj je pušten u oktobru prošle godine. Njegova izgradnja je koštala 56,7 mil EUR.

Jovičić je kao jedan od najvećih problema u izgradnji ovog tunela istakao kaverne ili rupe na području na kojem se gradio tunel. Prema njegovim riječima, bilo je četiri do pet kaverni, a najveća od njih je bila ona visoka 30 metara i zapremine 5.500 metara kubnih.

U toj najvećoj je bila masa u tečnom stanju koja se morala odstraniti, a nakon toga je rupa napunjena betonom. Kao problem je naveo i pojedine građevinske materijale koje je bilo teško nabaviti tokom pandemije koronavirusa.

Izazovi za tunel Prenj

Mnogo veći izazov će biti izgradnja tunela Prenj kod Jablanice, a koji će biti dug 10,5 kilometara. To će biti najduži tunel na Koridoru 5C i jedan od najdužih evropskih tunela. Procjena je da bi trebao koštati 400 mil EUR.

Među brojnima koji su angažovani na njegovoj izgradnji je David Rajšter, a izgradnja bi trebala početi ove godine. S obzirom na to da bi se trebao graditi na iznimno složenom području, naglasio da postoje dvije mogućnosti - da bude pretplaćen ili da AC FBiH kao investitor odustane od ovog gradilišta. Ukazao je da je cilj da se obje opcije izbjegnu.

Upozorio je da opasnost može biti voda, što je bio slučaj i prilikom tunela Ivan. Napomenuo je i na to da se mora riješiti i pitanje rasjeda. Rajšter je ukazao da će tunel Prenj imati svoju vatrogasnu stanicu i svoj, lokalni centar za upravljanje. Istakao je da se svaki dio tunela posebno projektovao, a kasnije su se ti dijelovi uklapali.

Ako ovaj tunel bude izgrađen, putovanje od Sarajeva do Mostara bi trebalo trajati sat vremena.

Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj INFO MAPI.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Finansije

Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijm struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše Danas. Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.