NavMenu

Moguća dodatna podrška EBRD i EIB za gradnju Koridora 5C u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 30.03.2023. 16:27
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)Ilustracija
Delegacija Vlade FBiH predvođena premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem razgovala je sa direktoricom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl i predstavnicom Evropske investicijske banke (EIB) Sandrinom Friscia o aktuelnim gradilištima i projektima izgradnje budućih dionica autoputa na Koridoru Vc, za koje ove evropske institucije pružaju finansijsku podršku.

Prezentirane su faze izgradnje sa predstojećim obavezama, te tehnički aspekti, kao i informacije o studijama koje se odnose procjene utjecaja na okoliš i društvo. Tema razgovora odnosila se i na mogućnosti intenziviranja dinamike realizacije ovih projekata na sjeveru i jugu Federacije.

S tim u vezi razgovarano je i o eventualnoj dodatnoj finansijskoj podršci, a usljed poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom koju su uzrokovala dešavanja u Ukrajini.

Direktorica EBRD-a izrazila je razumijevanje i istakla da je povećanje troškova izgradnje infrastrukturnih projekata zbog svjetske krize u drugim zemljama zabilježeno za oko 30 posto.

Kada je riječ o projektima u Federaciji, ovom prilikom iskazana je spremnost EBRD-a za pružanje dodatne podrške izgradnji dionice autoputa Poprikuše - Nemila. Nedvojbena i čvrsta podrška data je i za izgradnju tunela Prenj koji predstavlja najzahtjevniji infrastrukturni projekt na budućem Koridoru. Inače, predstavnice evropskih finansijskih institucija informirane su da je u pripremi neophodna studija utjecaja na okoliš za tunel Prenj, te da će uskoro biti upućena u javnu raspravu.


Na sastanku je prezentirana i dinamika radova na ostalim aktuelnim gradilištima, kao i izrade projekata, te faza izgradnje dijela autoputa u južnom dijelu Federacije BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.