NavMenu

Inmold Plast razvija alat za proizvodnju najlakše plastične kantice na svetu - Zbog inovacije koja štedi do 330.000 EUR godišnje požeški pogon dobio status razvojnog centra

Izvor: eKapija Četvrtak, 02.03.2023. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Zapp2Photo/ shutterstock.com)
Inmold Plast iz Požege, porodična kompanija koja se bavi izradom visokokvalitetnih alata za brizganje plastike i obojenih metala, dobila je od Fonda za inovacije sredstva za razvoj alata za proizvodnju najlakše plastične kantice od 1L na svetu.

- Ova sredstva su nam pomogla da u svoj mašinski park uvrstimo inovativne CNC glodalice vodećeg nemačkog proizvođača Hermle. Razvijen je prototip alata koji omogućava proizvodnju kantice od 1000 ml sa ručkicom koja je sa svojom masom od 24.5g 28% lakša od standardne. Ovo našem kupcu omogućava da umanji potrošnju plastike za do 184.3t po alatu godišnje, što ga dovodi do godišnje uštede između 184.000 i 331.000 EUR, navode u Inmoldu i dodaju da se trenutno se radi na poboljšanjima prototipa, imajući u vidu da su mikroni preciznosti u pitanju, tako da ova faza projekta zahteva određeno vreme za sprovođenje.

(Foto: Inmold Plast)

Upravo zahvaljujući ovom projektu, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Inmold Plastu dodelilo je status "razvojno-proizvodnog centra".

U Inmoldu, koji je porodična kompanija u vlasništvu diplomiranog mašinskog inženjera Gorana Jankovića, objašnjavaju da su razvojne aktivnosti okosnica njihovog poslovanja od osnivanja 2006. godine:

- Mi taj razvoj svakodnevno "živimo". Zapravo smo se od samog početka našeg poslovanja razvojem i bavili, ali smo sada kao takvi i šire prepoznati. Sve te razvojne aktivnosti se sada naravno odvijaju u znatno većem obimu, obzirom da je u današnjem vremenu bez inovacija teško biti u korak sa potrebama tržišta i biti prepoznat i opstati na poziciji lidera u ovoj oblasti.

(Foto: Inmold Plast)

Osim što je aktivni učesnik 4. industrijske revolucije, saradnja Inmolda sa lokalnim srednjim školama i Mašinskim fakultetima u Kraljevu i Beogradu još više naglašava razvojni karakter kompanije čije je težište na alatima za brizganje tankozidne ambalaže i alata za brizganje tehničkih delova.

Inmold se izdvaja i po obradi velikih aluminijumskih i profila od čelika za šinska vozila (najveći klijent u ovoj oblasti je Siemens), dok su IML roboti Inmoldov iskorak ka automatizaciji procesa brizganja plastike, koja je danas neizostavna.

(Foto: Inmold Plast)

Inmold je zapravo jedina kompanija koja u Srbiji proizvodi IML sisteme.

- U modernom procesu brizganja, lider može biti onaj proizvođač opreme koji nudi takozvani IML sistem koji čine alat za ambalažu i IML robot, a Inmold je sebe tu uvrstio izradom upravo i IML robota. Ovaj proizvod, kao i ostali naši proizvodi prolazi sve neophodne faze: od samog idejnog rešenja prilagođenog kupcu, preko dizajna do proizvodnje. Inmold samostalno izrađuje alate i robote, dok istovremeno pružamo tehničku podršku kupcu pri odabiru mašine za brizganje plastike - navode u kompaniji, koja od 600 radnika zapošljava 70 inženjera i neprestano ulaže u inovacije.

U Inmoldu smatraju da se, osim što oblast brizganja plastike zahteva veliko tehničko znanje, na tržištu mora parirati i najmodernijim softverima i opremom visokog kvaliteta i preciznosti.

- Zato konstantno zanavljamo mašinski park, jer alatničastvo to i zahteva ako želite da se njime bavite na pravi način. Kada vam kupac ukaže poverenje i za vaš alat ili IML robota izdvoji i do 300.000 EUR, morate se postarati da njegova očekivanja budu apsolutno ispunjena. Njegovo poverenje možete zadržati samo ako neprestano inovirate i usavršavete postojeće proizvode. To je zapravo kao kod profesionalnog sportiste, uvek se podrazumeva da bude u top formi.

Izvor: "Market Analysis Report" on Grand View Research
(https://www.grandviewresearch.com/industry-analysis/plastic-packaging-market)

Iz kompanije ukazuju na sve veće zahteve velikih i društveno odgovornih kompanija iz EU koje se bave sektorom prehrambene industrije i industrije plastične ambalaže, da se razvijaju inovativna rešenja za smanjenje težine ambalaže, odnosno smanjenje potrošnje sirovina, uz zadržavanje kvaliteta i dobrih karakteristika proizvoda.

- Uz adekvatno zbrinjavanje plastike, kao što je to i do sada bio slučaj, očekuje se nastavak rasta ovog tržišta - ocenjuju u Inmoldu.


U planu otvaranje firme u SAD

Kompanija koja izvozi blizu 90% svojih proizvoda ugled je doskora gradila izradom alata i IML robota za nemačko, rusko, tursko, delom afričko tržište, manjim delom i srpsko, a u prošloj i ovoj godini sfera poslovanja Inmolda proširila se i na Južnoafričku Republiku, Kanadu i Ujedinjeno Kraljevstvo.
Takođe, ove godine u planu je i otvaranje firme u Americi.

- Prve korake ka ostvarenju tog cilja već smo preduzeli. Uvidom u to tržište, sigurni smo da tom delu sveta možemo ponuditi kvalitetne proizvode - kažu u Inmoldu.

U Srbiji, plan je da pogon u Priboju razviju do finesa kako bi ostvario svoj pun potencijal, kao i da Inmold Priboj ostvari status razvojno-proizvodnog centra, poput Inmold Plasta u Požegi.


Finalisti izbora za EZ preduzetnika 2022.

Još jedno priznanje kompaniji stiglo je i kada se Inmold Plast našao se u finalu izbora za prestižno priznanje EY preduzetnik 2022. godine.

Kompanija se ove godine na EY takmičenju za Preduzetnika godine predstavila kao menadžerski tim, sa tri člana porodice.

- Tim pre smo izuzetno zadovoljni plasmanom u finale, obzirom da nam je ovakvo priznanje
potvrda da smo kao tim najdelotvorniji i najpotpuniji. Iako težimo da održimo porodični duh u kompaniji, svojim dostignućima želimo da ostvarimo globalni uspeh, kažu u Inmoldu, koji već posluje na brojnim ino-tržištima.

B. P.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.