NavMenu

Nove firme ušle u FAP-ove pogone u Priboju - Iz jedne izlaze kamioni, iz druge roboti

Izvor: RTS Ponedeljak, 05.10.2020. 17:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Zapp2Photo/shutterstock.com)Ilustracija
Nekad poznat po FAP-u izvan granica naše zemlje, Priboj je pre nekoliko godina bio u tako lošoj situaciji da se govorilo o odumiranju tog grada. Danas je slika drugačija: u nekadašnje FAP-ove pogone uslelili su se novi investiori, a mladi ponovo mogu da se nadaju poslu u svom gradu.

Tehnička škola u Priboju je renovirana, otvorena je slobodna zona a u bivše pogone FAP-a došli su investitori da povežu savremenu proizvodnju i dualno obrazovanje.

- Ovo im može biti kao prvi stepenik, drugi stepenik je naravno produženje školovanja. Imamo dosta dece, a i tu imamo pomoć od privrede. Samim tim što će oni znati šta hoće i koliko mogu - kaže Tatjana Lučić, direktorka Tehničke škole u Priboju.

Mladi u Priboju žele isto što i njihovi vršnjaci u drugim gradovima.

- Veće plate, bolji uslovi za rad - kaže Gordana Kovljević iz Priboja.

Njen zemljak Slaviša Mojićević dodaje da nove firme obećavaju, ali da će se tek videti kako će biti i koliko je to verodostojno.

Pribojska Tehnička škola planira da primeni model iz Požege, odakle joj dolazi i investitor, koji širi proizvonju na halu od tri hiljade kvadrata, u kojoj su mu uz mašine neophodni stručnjaci.

- Da bi dobro radio, mora da bude na neki način i dobro plaćen. A da bi bio dobro plaćen mora da ima i dobra i kvalitetna znanja. Tako da prosto u zavisnosti od toga koliko koji čovek je posvećen na svom ličnom usavršavanju - kaže Tomislav Miletić, profesor praktične nastave Inmold iz Požege.

Uz investiore, rasle su i prosečne zarade, kaže predsednik Opštine, ponosan na privredni spoj kakav ima malo koji mali grad i u svetu.

- Sa FAP-om smo još sačuvali proizvodnju kamiona. Inmold je firma koja pravi robote. Znači vi imate u jednoj maloj sredini, firmu koja pravi kamion i firmu koja pravi robote - kaže Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Investicije u obrazovanje mladih i podrška domaćim privrednicima svakako bi mogli uticati na bolju demografsku sliku u malim lokalnim zajednicama, kakva je i Priboj.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.