NavMenu

Projekat izgradnje fabrike gipsanih ploča u Ugljeviku teče planiranom dinamikom - Kinezi ulažu 50 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 28.02.2023. 16:15
Komentari
Podeli
(Foto: Pixaba / PIRO4D)
​(Ilustracija) Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je juče u Banjaluci sa upravom preduzeća RiTE Ugljevik i predstavnicima kineske kompanije Beijing New Building Materials Public Limited Company (BNBM) o projektu izgradnje fabrike za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa.

Projekat zajedno realizuju RiTE Ugljevik i kineska kompanija na osnovu ugovora o dugoročnoj saradnji i osnivanju zajedničkog preduzeća, koji je potpisan početkom prošle godine. U procesu odsumporavanja dimnih gasova u postrojenju koje je u termoelektrani Ugljevik pušteno u rad prije dvije godine kao nus-proizvod nastaje gips, koji će se koristiti u pomenutoj fabrici za proizvodnju gipsanih ploča i proizvoda od gipsa, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Predstavnici RiTE Ugljevik i kompanije BNBM su informisali ministra Đokića o tekućim aktivnostima vezanim za ovu investiciju, naglasivši da se projekat realizuje planiranom dinamikom.

Ministar Đokić je rekao da je ovaj projekat od izuzetne važnosti za RiTE Ugljevik, jer, između ostalog, pruža dodatnu mogućnost da postrojenje za odsumporavanje kontinuirano radi, što je jako bitno sa stanovišta trenutnih i dolazećih izazova i ispunjavanja obaveza u pogledu dekarbonizacije energetskog sektora.

- Na taj način pokrećemo jednu novu industriju kojom ćemo, kroz još jedan proizvod, poboljšati efikasnost upotrebe uglja. Naše Ministarstvo i Vlada će nastaviti pružati podršku projektima ovog tipa, kojima treba dati prioritetan značaj - rekao je ministar Đokić.

Zaključeno je da je potrebno uvezati sve nadležne institucije u efikasan sistem djelovanja, kako bi se projekat uspješno priveo kraju te prevazišli mogući izazovi.

BNBM je državna kineska kompanija, a vrijednost ove investicije iznosi 50 mil EUR. Fabrika će zapošljavati minimalno 120 radnika, većinom iz Ugljevika, ali i iz drugih dijelova Republike Srpske.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Energija, Finansije

Gubici Elektrodistribucije Srbije u 2023. bili milijardu dinara

Elektroprivreda Srbije (EPS) je prošle godine imala rekrodnu dobit 114,3 milijardi dinara, ali preduzeće koje se bavi distribucijm struje potrošačima, Elektrodistribucija Srbije (EDS) ne može se pohvaliti da je bilo uspešno, piše Danas. Prema finansijskim izveštajima objavljenim na APR-u, Elektrodistribucija je zabeležila gubitak od milijardu dinara ili skoro devet miliona evra. Prethodne, 2022. godine dobit EDS-a je iznosila 250

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.