NavMenu

Đedović: Pripremni radovi za gradnju HE Buk Bijela u toku, očekuje se otklanjanje proceduralnih problema

Izvor: eKapija Sreda, 15.03.2023. 15:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)Ilustracija
Pripremni radovi za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela su u toku i očekuje se otklanjanje proceduralnih problema, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović.

Ona je tokom razgovora sa ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem naglasila da je izgradnja ove hidroelektrane veoma važna za Srbiju i Republiku Srpsku zbog njenog doprinosa energetskoj bezbednosti i stabilnosti u narednim decenijama.

Dodala je da su Srbija i Republika Srpska trajno upućene jedna na drugu, zbog čega je neophodno da produbljujemo energetsku saradnju, koja je pokretač ekonomskog napretka, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka je podsetila da se kroz Srbiju gradi Transbalkanski elektroenergetski koridor kojim ćemo se povezati sa Rumunijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Italijom.

- Cilj nam je da se povežemo sa susedima kako bismo mogli što više električne energije da razmenjujemo, pa i da izvozimo, jer je u planu podizanje proizvodnih kapaciteta - rekla je Đedović.


Prema njenim rečima, u ovoj godini očekuje se i završetak radova na izgradnji dalekovoda između Ljubovije i Srebrenice, koji će ojačati našu prenosnu mrežu.

Đokić je istakao da se Republika Srpska i Srbija suočavaju sa sličnim izazovima u pogledu energetske tranzicije, dodavši da postoji veliko interesovanje investitora za ulaganje u obnovljive izvore energije u RS, posebno u solarne i vetroelektrane.

Ministri su postigli dogovor o obnavljanju rada zajedničkog Energetskog komiteta koji će intenzivnije pratiti realizaciju postojećih projekata i predlagati nove.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.