NavMenu

Sve veća primena komercijalnog ronjenja u različitim privrednim delatnostima

Izvor: eKapija Ponedeljak, 06.02.2023. 09:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Martin Str)Ilustracija
Nova značajna privredna delatnost u Srbiji mogla bi da postane ronjenje i to komercijalno, industrijsko, poslovno i rekreativno, jer se u narednim godinama u našoj zemlji planira realizacija velikog broja infrastrukturnih projekata na i pod vodom, poruka je sa radionice "Potencijal za razvoj i unapređenje sektora komercijalnog ronjenja u Srbiji" u Privrednoj komori Srbije.

Koliko je globalno tržište ronjenja veliko, možda najbolje ilustruje nedavno objavljeni podatak da će samo jedan segment ove delatnosti, tržište ronilačke opreme, dostići vrednost od 5,5 mlrd USD do 2030. godine.

- Primena ronilačkog znanja i veština osim u spasilačkim akcijama, koristi se u industriji nafte i gasa na naftnim i gasnim platformama, vetroparkovima na vodi, izgradnji i održavanju hidrocentrala, brodova, ribarenju, gradnji akvaparkova, čišćenju vodotokova, istraživanju... - navodi Toni Grinvud (Tony Greenwood), potpredsednik Međunarodne asocijacije ronilaca u naftnoj industriji i ronilački tehnički specijalista iz Službe za upravljanje bezbednošću ronjenja iz Hjustona (SAD), navedeno je na sajtu Privredne komore Srbije.

Zbog toga, dodaje, ronjenje kao rastuća komercijalna delatnost nalazi sve veću primenu u različitom oblastima privrede a stručne obuke, znanje i iskustvo neprocenjivi su za opstanak brojnih korporacija koje zavise od veština ronilaca.

U Službi za inovacije Privredne komore Srbije navode da je današnji skup na jednom mestu okupio predstavnike sektora bezbednosti (vojske i policije) u oblasti pretraga i spasavanja na vodi i poslovima uklanjanja neeksplodiranih sredstava, akademske zajednice, kao i predstavnike sektora komercijalnog ronjenja, korisnika usluga ronjenja, regulatornih institucija, a sa ciljem razmene različitih iskustava i podizanje svesti za osnaživanje i rast ovog sektora.

- Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa internacionalnim standardima i novim propisima u oblasti ronjenja i podvodnih radova, svetskim dostignućima u oblasti hidrotehničkih radova i razvoju podvodnih robotizovanih aparata, kao i metodologiji i sistemima za ronjenje - objašnjava Bojana Krstić, rukovodilac Službe za inovacije PKS.

Specijalni gosti skupa bili su eksperti iz Sjedinjenih Američkih Država, Toni Grinvud (Tony Greenwood), ronilački tehnički specijalista iz Službe za upravljanje bezbednošću ronjenja, Fil Njuzsum (Phil Newsum), izvršni direktor Međunarodnog udruženja ronilačkih izvođača radova – ADCI i Jovana Sokolović, šef za inovacije u kompaniji SmartDives iz UAE, koji su podelili smernice za otvorene projekte u oblasti ronjenja i procesima kvalifikacije za iste u oblasti energetike, obnovljivih izvora energije, hidrotehničkih radova (marine construction), i drugih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Kineska kompanija Lianbo kod Novog Sada otvorila fabriku delova za motore automobila - Prva investicija u Evropi

Kineska kompanija Jiangsu Lianbo Precision Technology, koja od 2011. godine proizvodi metalne delove (rotore i statore) za sve vrste motora u automobilskoj industriji, pustila je danas u rad svoju prvu fabriku u Evropi, u industrijskom parku CTPark Novi Sad East koji se nalazi na kaćkoj petlji. U prvoj fabrici ove renomirane kineske kompanije u Srbiji, koja se prostire na površini od 14.000 m2, biće zaposleno do 500 ljudi, a vrednost

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.