NavMenu

RTB Bor na prodaju bez duga

Izvor: Glas javnosti Petak, 10.02.2006. 12:07
Komentari
Podeli
Odluka Pariskog kluba da se Srbiji oprosti oko 700 miliona dolara duga najviše je obradovala poslovodstvo RTB-a Bor. Taj basen oslobođen je vraćanja 200 miliona dolara duga inostranim poveriocima. Istovremeno, ostatak obaveza od 540 miliona dolara ukupnog zaduženja, najviše prema državi, biće uskoro otpisan, što će omogućiti brzu privatizaciju cele kompanije. Finansijski savetnik privodi kraju imovinsko-pravnu regulativu, posle čega predstoji raspisivanje tendera za prodaju celog ili pojedinačnih delova sistema.


Potencijalni kupci već se javljaju, a s nekima od njih, kao što je kanadska firma "Dandi - plemeniti metali", za dva-tri dana biće potpisan ugovor o korišćenju koncesija za tri rudna ležišta na Crnom vrhu. Krajem ove godine basen Bor, prema svim očekivanjima, trebalo bi da dobije novog vlasnika.

Borivoje Stojadinović, generalni direktor RTB-a Bor kaže da će prvo pokušati da prodaju bazni deo kombinata, a ako ne bude zainteresovanih, na tenderu će se pojedinačno pojaviti atraktivne fabrike, pa i rudnik "Belorečki peščar" i krečana "Zagrađe". Na primer, u sklopu Rudnika bakra i "Topionice i rafinacije" više je fabrika i pogona atraktivnih za prodaju. Ko kupi rudnike "Veliki Krivelj", "Jamu" ili rudno ležište "Borska reka" pazariće i najmlađi, napušteni rudnik "Cerovo". Rude bakra i plemenitih i retkih metala u Boru i okolini nije malo.

Stojadinović smatra da će uskoro, dolaskom stranog investitora, biti rešena i egzistencija Majdanpeka. Dokazano je da majdanpečki rudnik ima perspektivu i da je dobro što nije ugašen. Industrija plemenitih metala u posebnom je "paketu" i za njenih 1.000 radnika ne bi trebalo da bude socijalnih nedaća. U borskom delu kombinata bakra sada je 9.000 zaposlenih, a socijalnim programom predviđen je odlazak najmanje 2.500 radnika. Oni će od Vlade Srbije dobiti 100 evra po godini staža, ali kombinat će pokušati da prodajom turističkih objekata, zemljišta i poslovnog prostora obezbedi još toliko para za otpremnine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Popunjenost hotela u Beogradu 100% zahvaljujući koncertima grupe Rammstein

Zahvaljujući koncertima grupe Rammstein, koji će biti održani 24. i 25. maja, popunjeni su svi hotelski kapaciteti u Beogradu. Zbog nezapamćenog interesovanja publike i rekordne rasprodaje ulaznica odmah po puštanju u prodaju, zakazan je i drugi koncert, koji će biti održan dan kasnije. Jedino Beograd, od svih gradova regiona, našao se na spisku za evropsku Stadion turneju 2024, u godini kada grupa obeležava 30 godina postojanja. Iz tog

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.