NavMenu

Hotel "Ma­je­stic" u Beogradu je postao - island­ski

Izvor: Novosti Petak, 10.02.2006. 18:52
Komentari
Podeli


Of-šor firma sa Islanda "Atlas ventura holding" je postala novi većinski vlasnik hotela "Majestic". Paket od 51,46 odsto akcija u "Majestic-u" preuzeli su od firme "Atlas sistem" Beograd. Cena za paket od 51,46 odsto akcija "Mažestika" je oko 2,23 miliona evra i gotovo je u cent ista onoj po kojoj ih je "Atlas sistem" kupio od malih akcionara pre nekoliko meseci.


Ono što u ovoj preprodaji pada uoči su isuviše slični nazivi prodavca i kupca. "Atlas ..." je u oba naziva firme. A, da li cela ova transakcija predstavlja samo dislociranje adrese jednog te istog kapitala, može samo da se nagađa.

Zvanični podaci kažu da je 100-procentni vlasnik "Atlas sistema" Beograd privrednik Duško Knežević. U tekstu ponude za preuzimanje "Atlas venture holding" piše da je to preduzeće registrovano u oktobru 2005. na Islandu, da je direktor te firme iz Lihtenštajna Tomas Nig, a vlasnik of-šor firma "Ernest Nig trust menadžment est". Ko je vlasnik firme "Ernest Nig trust menadžment est", odnosno čiji je tu kapital nema podataka.

Duško KneževićDuško Knežević

Cena, inače, od 2,23 miliona evra za paket od 51,46 odsto akcija "Mažestika" predstavlja sumu jednaku knjigovodstvenoj vrednosti ovog prestižnog beogradskog hotela. Ono što je, međutim, činjenica je da je i "Atlas" Beograd, kao i sada "Atlas" Island, tu kupovinu obavio kroz proces ponuda za preuzimanje, na koji su jednako mogli da se prijave svi drugi potencijalni kupci. Ali, ni u jednom od ta tri kruga ni jednog konkurenta nije bilo.
Ono što je u svemu ovom najteže za razumeti je odsustvo Akcijskog fonda u prodaji svog paketa od 41,41 odsto akcija u "Mažestiku".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.05.2024.  |  Industrija, Građevina

Posle dve godine ponovo raspisan tender za projektovanje i gradnju prve faze prečistača otpadnih voda u Krnjači

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspiala je novi tender za projektovanje i gradnju prve faze postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Krnjači. Ovo je treći put da se traži izvođač radova za izgradnju fabrike za tretman otpadnih voda za naselja na levoj obali Dunava u Beogradu. Prethodni tenderski postupci, iz maja 2022. i novembra 2021. su obustavljeni. Posao finansira Evropska investiciona banka, u okviru

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.