NavMenu

Čuveni kombinat Servo Mihalj živi još samo u privatnim kolekcijama

Izvor: Zrenjaninski Nedelja, 18.12.2022. 13:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Hans)Ilustracija
Ako želite da vidite kako izgleda nešto što je proizvedeno u nekadašnjem čuvenom Industrijsko-poljoprivrednom kombinatu "Servo Mihalj" iz Zrenjanina, to možete da vidite na nekom od popularnih sajtova za prodaju polovne robe. A ako ste kojim slučajem i vi nešto sačuvali, možda možete i lepo da zaradite.

Proizvodi, ambalaža, nalepnice, kuvarski recepti, čaše ili otvarači za flaše, rokovnici, hemijske olovke… Sve što ima pečat "Servo Mihalja" može da postigne pristojnu cenu.

Industrijsko-poljoprivredni kombinat "Servo Mihalj", kao brend kog je znala ne samo cela bivša Jugoslavija nego i Evropa, danas živi u privatnim kolekcijama.

Sačuvane kesice dekstroze, čuvenih bombona koje je nekad proizvodio IPOK, sa ukusom višnje, ananasa, narandže ili kafe, dostižu cenu i do 50 EUR.

Dobro prolaze i kantice u kojima se nekada prodavala svinjska mast iz BEK-a, najlonska kesica sa logom kombinata, sveska sa receptima ili čaša sa utisnutim logom.

U institucijama koje bi trebalo da čuvaju prošlost, postoje neka dokumenta, arhivski pisani materijal, fotografije. Međutim, ne i proizvodi koji su se nekad pravili u fabrikama koje su činile kombinat "Servo Mihalj". Najveći deo tih fabrika, kao ni sam kombinat, nije preživeo tranziciju.

Nema više Fabrike šećera, IPOK-a kakav je nekad bio, nema Zrenjaninske industrije piva, nema "Jugoremedije" ni BEK-a, a ni "Žitoprodukta".


Nešto se prodalo, a nešto i pokralo iz kombinata "Servo Mihalj"


Kombinat "Servo Mihalj", kao pravno lice, završio je u stečaju, a njegova imovina rasprodata je na licitacijama tokom prve decenije 21. veka. Na tim licitacijama se prodavalo sve što je od kombinata ostalo – od nameštaja preko umetnina do sajamskih nagrada i plaketa. Nešto se prodalo, a nešto i pokralo. Mediji su tih godina beležili da je uspela netragom da nestane i Nagrada AVNOJ-a koju je "Servo Mihalj" dobio 1980. godine.


Slične su se situacije događale i u preduzećima koja su činila kombinat i koja su propadala sama za sebe.

Mlađi se ne sećaju, a stariji su možda i zaboravili, ali nekadašnji gigant, Industrijsko-poljoprivredni kombinat "Servo Mihalj" u svom sastavu je imao 42 preduzeća. Zapošljavao je skoro 24.000 radnika. Sa oko 240.000 hektara oranica, godišnje se proizvodilo 200.000 tona pšenice, 500.000 tona kukuruza, 100.000 tona suncokreta… Godišnja produkcija u stočarstvu dostizala je 200.000 svinja, 70.000 junadi, 500.000 komada pataka i gusaka, 10 miliona brojlera, 25 miliona litara mleka…

Iz poljoprivrednih preduzeća stizale su sirovine, a u fabrikama se pravilo pivo, hleb i kolači, šećer i desktroza, salame i kobasice, mleko i ulje, margarin, lekovi i kozmetika, čarape i šeširi…

Od fabrika koje su nekada činile kombinat preživeli su i uspešno posluju jedino "Dijamant" i "Mlekoprodukt"


Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Niška multifunkcionalna dvorana kulture sa 2.000 mesta ipak će se graditi na drugoj lokaciji - Raspisan konkurs za idejno rešenje

Grad Niš raspisao je konkurs za izradu idejnog rešenja izgleda novog višenamenskog objekta kulture u Nišu. Buduća multifunkcionalna dvorana kulture gradiće se na katastarskim parcelama br. 262/1 i 263/1 K. O. Niš-Ćele Kula, ukupne površine 2,21 ha. Reč je o zemljištu u neposrednoj blizini Roda centra na Vizantijskom bulevaru. Objekat treba da sadrži ulazni višenamenski hol (komunikacija, prostor za izložbe i prostor za virtuelne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.