NavMenu

Ministarstvo privrede najavljuje potpisivanje ugovora o ulaganjima ukupno 320 mil EUR - Najviše raduju reinvesticije

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.08.2022. 15:30
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Freepik / rawpixel.com)Ilustracija
Ministarstvo privrede podržava nova ulaganja domaćih i stranih ulagača potpisivanjem ugovora kojim će biti obezbeđene investicije u vrednosti od oko 320 mil EUR i 2.500 novih radnih mesta za građane širom Srbije, navedeno je na sajtu.

Ministarka privrede Anđelka Atanasković, navodi da Ministarstvo s posebnom pažnjom ističe reinvesticije, jer "nova ulaganja istih privrednih društava predstavljaju potvrdu stabilnosti investicionog ambijenta".

Do sredine avgusta biće potpisano devet novih ugovora radi realizacije investicionih projekata, i to, sa privrednim društvima:

- ZF Pančevo (proširenje proizvodnog programa elektronske opreme za motorna vozila na postojećoj lokaciji u Pančevu);

- ZF Pančevo (servisni centar u Novom Sadu);

- Shenchi Automotive (izgradnja proizvodnog pogona za proizvodnju delova za motorna vozila u Кragujevcu);

- Stax Technologies (proizvodnja mašina i aparata opšte namene u Čačku);

- Pons (automatizacija procesa proizvodnje smrznutog peciva u Čačku);

- Ecomex (izgradnja proizvodnog objekta za proizvodnju pržene kafe u Staroj Pazovi);

- Swisslion Takovo (automatizacija postojećih kapaciteta za proizvodnju čokolade, keksa i biskvita u Vršcu);

- Moka (automatizacija pogona za pripremu i izradu testa, hleba i kolača u Čačku);

- Gorenje (proširenje proizvodnog pogona za proizvodnju frižidera u Valjevu).


U saradnji sa Ministarstvom privrede, Gorenje realizuje sedmu investiciju. Proširenjem proizvodnog pogona u Valjevu Gorenje će investirati 47 mil EUR do kraja 2024. a do kraja 2025. godine zaposliti 1.020 novih radnika.

ZF Serbia četvrti put investira u Srbiji. Ovo privredno društvo će do kraja 2027. godine u Pančevu otvoriti 589 novih radnih mesta i investirati 238 mil EUR, dok će investicionim projektom u Novom Sadu zaposliti 370 radnika i do kraja 2025. godine uložiti preko 6,7 mil EUR.

Drugom investicijom u Srbiji, Swisslion Takovo će u Vršcu do kraja 2022. godine završiti automatizaciju postojećih kapaciteta proizvodnje i uložiti 1,6 mil EUR.

Shenchi Automotive Parts u Kragujevcu će do kraja 2026. godine investirati 7,9 mil EUR i zaposliti 127 novih radnika.

Do kraja 2024. godine, Stax Technologies Кonjevići izgradnjom novog pogona u Čačku investiraće 10,4 mil EUR i zaposliti 300 novih radnika. U Čačku će do kraja naredne godine Moka Čačak investirati 2,2 mil EUR, dok će pekara Pons uložiti 1,4 mil EUR.

Ecomex do kraja sledeće godine u opštini Stara Pazova otvoriće 30 novih radnih mesta i uložiti 4,8 mil EUR u proizvodni objekt.

Do kraja avgusta očekuje se zaključivanje novih ugovora o realizaciji investicionih projekata sa četiri ulagača sa kojima su pregovori završeni, a koji se odnose na prehrambenu industriju (Belt, Neoplanta, Dijamant), kao i automatizaciju proizvodnog procesa u proizvodnji farmaceutskih proizvoda.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

06.12.2023.  |  Građevina, Saobraćaj

Tender za nastavak radova na Bulevaru patrijarha Pavla - Vrednost gradnje saobraćajnice od Mosta na Adi do Rakovice 2,5 milijardi dinara

Javna nabavka za nastavak radova na Bulevaru patrijarha Pavla, odnosno na potezu od Mosta na Adi do dela ovog bulevara u Rakovici, koji je već završen, danas će biti raspisana, najavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić, prenosi Beoinfo. Dodao je da će radovi, čija je vrednost oko 2,5 milijardi dinara, krenuti čim se izabere novi izvođač i na taj način značajno će se rasteretiti saobraćajni čep koji

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.