NavMenu

Rosulje postaju regionalni aerodrom - Raspisan tender za projektovanje produženja piste za prihvat aviona ATR 72 i izgradnju terminala

Izvor: eKapija Petak, 14.10.2022. 10:04
Komentari
Podeli
Izgled aerodroma Rosulje nakon poslednjih izvedenih radova (Foto: Aerodromi Srbije/Projektni zadatak, screenshot)Izgled aerodroma Rosulje nakon poslednjih izvedenih radova
Aerodormi Srbije doo raspisali su tender za izradu projektno tehničke dokumentacije za potrebe dogradnje aerodroma Rosulje.

Aerodrom Rosulje kod Kruševca otvoren je za saobraćaj u junu ove godine, nakon što je u njega uloženo skoro 500 miliona dinara.

Izgrađena je poletno – sletna staza dužine 820m, osnovna staza dužine 940 m, sistem odvodnjavanja sa retenzijom, kao i rulna staza dužine 110 mkoja povezuje poletno-sletnu stazu sa postojećom platformom, a kompleks aerodroma je ograđen.

Aerodrom nosi kodnu oznaku 2B koja podrazmeva sletnje sportskih i manjih aviona, ali će sada, sa produženjem piste, moći da se koristi za regionalni saobraćaj.

Predmet ove tehničke dokumentacije je produženje poletno – sletne staze, izgradnja osvetljenog vetrokaza, osnovne staze poletno-sletne staze, okretnice, zaštitne površine kraja produžetka, dve rulne staze sa osnovnom stazom, platforme, horizontalne signalizacije, sistema za odvođenje vode (sa retenzijom ukoliko je potrebno), hangara/terminala, pristupnog puta sa kontaktnom saobraćajnicom i parkingom, perimetarskog puta koji se nastavlja na postojeći, ograde koja se nastavlja na postojeću i prateće infrastrukture i opreme.

U planu je novi hangar mešovite namene sa pripadajućim pristupnim putem i parkingom, službenim prolazom, produžetak perimetarskog puta, prateći kanali za odvođenje vode i produžetak perimetarske ograde. Produžetak perimetarskog puta i ograde mora biti u potpunosti usaglašen sa postojećim stanjem i planiranim proširenjem aerodromskog kompleksa.

Kako se navodi u projektnom zadatku, neinstrumentalna poletno-sletna staza je planirana za referentni kod aerodroma 2B, ali će za dimenzionisanje kolovozne konstrukcije, koristiti kritični avion ATR 72 – 600 (Kodno slovo C).

- Dogradnju produžetka poletno – sletne staze sa postojećih (izvedenih) 820m treba isprojektovati u skladu sa važećim planskim dokumentom. Širina poletno – sletne staze biće 23m, kao i izgrađeni deo u prvoj fazi izgradnje. Na budućem pragu potrebno je predvideti okretnicu za kritični avion (ATR 72 – 600) – stoji u tenderu.

Pored dogradnje poletno-sletne staze planirana je i izgradnja platforme, okvirnih dimenzija 140 x 60m. Na planiranoj platformi je potrebno planirati parkiranje vazduhoplova kodnog slova A i B, a u sklopu dokumentacije isplanirati i mogućnost parkiranja i aviona kodnog slova C.

Kao veza produžetka poletno-sletne staze, postojeće poletno-sletne staze i platforme planirana je i izgradnja dve nove rulne staze kojima se platforma povezuje sa poletno-sletnom stazom. Planirana širina rulnih staza je 15m. Sve geometrijske elemente rulnih staza je potrebno predvideti za kritični vazduhoplov kodnog slova C, a za dimenzionisanje kolovozne konstrukcije takođe je potrebno kao i za poletno-sletnu stazu i platformu koristi putnički avion ATR 72 – 600 (Kodno slovo C).

Najzad, unutar aerodromskog kompleksa Rosulje potrebno je isprojektovati objekat visokogradnje - Hangar 1 (terminal), za prihvat i otpremu putnika u međunarodnom saobraćaju.

Objekat, kako se ističe, treba da obezbedi dovoljan nivo komfora za putnike, a kritični vazduhoplov za prihvat i otpremu putnika i prtljaga je ATR 72-600. U okviru objekta nalaziće se prostor za odlazeće putnike, ćeck-in šalteri, sortirnica za prtljag, pasoška i carinska kontrola, prostor i oprema za pregled ručnog prtljaga, čekaonica, gejtovi za odlazeće i dolazeće putnike, prostor za izdavanje prtljaga putnicima u dolasku, hol za dočekivaoce i komercijalni sadržaj prateće prostorije ( INAD putnici, ambulanta, sanitarna inspekcija) i sanitarni blok.

Kada je reč o infrastrukturi, predviđena je fekalna kanalizaciona mreža unutar objekta, a sve otpadne fekalne vode prikupljaće se u vodonepropusnoj septičkoj jami.

Odvođenje atmosferskih voda sa krova objekta predvideti sistemom atmosferske kanalizacije koja će se priključiti na spoljnu atmosfersku mrežu.

Takođe je potrebno predvideti električno grejanje i hlađenje objekta i centralni sistem nadzora i upravljanja elektroenergetskim, termotehničkim i hidrotehničkim sistemima. Predviđen je i rezervni izvor napajanja - agregat.

Potrebno je isprojektovati i telekomunikacione i signalne instalacije, kao i kontrolno operativni centar za nadzor sistema video nadzora i sistema dojave požara i serversku sobu.

Pristupnu saobraćajnicu sa pripadajućim parkingom potrebno je izgraditi za fleksibilnom kolovoznom konstrukcijom.

Tender je vredan 17 miliona dinara, a otvoren je do 3. novembra. Detaljnije OVDE.

B. Petrović














Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.