NavMenu

Kako da pakovanje ne postane otpad - Veliki brendovi se obavezali da će povećati investicije u fleksibilna pakovanja

Izvor: eKapija Četvrtak, 03.03.2022. 11:35
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Denny Muller)Ilustracija
Kompanije Mars, Mondelez International, Nestle, PepsiCo i Unilever obavezale su se da će povećati investicije u fleksibilna pakovanja.

Svaka od ovih kompanija ističe da razmatra menjanje dizajna pakovanja kako bi se smanjila upotreba materijala, poboljšala reciklabilnost i povećala upotreba recikliranih i obnovljivih materijala.

- Želimo da fleksibilna pakovanja prate cirkularni put plastičnih flaša gde vidimo visoke stope recikliranja i gde možemo iskoristiti do 100% recikliranog sadržaja. Ali da bismo stigli do te tačke, potrebni su nam pravi uslovi: široka mreža sakupljanja, visoki ciljevi recikliranja, zabrana deponija i minimum spaljivanja. Ovi uslovi, kombinovani sa investicijama u poboljšanje sortiranja i recikliranja u Evropi dovešće nas korak bliže cirkularnoj ekonomiji i svetu u kom pakovanje nikad ne postaje otpad - istakao je direktor PepsiCo za Evropu Silviu Popovici (Popović).

Kompanije pozivaju Evropsku komisiju i nacionalne vlade da omoguće promene politika čiji je cilj da olakšaju cirkularnost u industriji pakovanja. Predlažu obavezno sakupljanje svih fleksibilnih pakovanja, čime će se osigurati da materijali ne završe na otpadu.

Takođe, predlažu pojednostavljivanje i harmonizaciju instrukcija za upravljanje otpadom, kako bi se potrošači motivisali da doprinesu boljem prikupljanju.

Među predloženim merama su investicije u napredne tehnologije za recikliranje, kao i podsticanje proizvođača pakovanja i FMCG sektora da koriste reciklirane i obnovljive materijale kombinacijom dobrovoljnih i obaveznih inicijativa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.