NavMenu

Obavezno razdvajanje tekstila u EU od 2025. godine, Finska već počela da reciklira - Postavlja se pitanje isplativosti projekta

Izvor: eKapija Ponedeljak, 10.04.2023. 09:23
Komentari
Podeli

(Foto: Unsplash/Volha Flaxeco)
Države članice EU će od 2025. godine morati da ustanove odvojeno sakupljanje tekstilnog otpada. Finska je još 2021. donela zakon koji od opština zahteva da odvojeno sakupljaju tekstil. Zakon je stupio na snagu u januaru, a pilot projekti su pokazali da je sistem uspešniji ukoliko građani ne moraju da plaćaju sakupljanje otpada, ali i dalje ostaje niz pitanja – najpre pitanje ekonomske isplativosti projekta jer je tržište za reciklirane materijale i dalje veoma malo.

Oko 40.000 tona korišćenog tekstila završilo je u Finskoj u mešovitom otpadu 2019. godine, a oko 61% je spaljeno. U Finskoj, komunalni otpad je u nadležnosti lokalnih samouprava pa sve one od 1. januara moraju obezbediti dovoljan broj regionalnih tačaka za prikupljanje tekstilnog otpada. Cilj je da se što više tog otpada ponovo upotrebi ili pripremi za mehaničko recikliranje pri čemu će se dobiti sirovina sa najvišim mogućim kvalitetom.


Građani hoće da učestvuju, ali pod određenim uslovima

Mada je zakon nov, neke od opština su imale pilot projekte još od 2021. kada je promena najavljena. Helsinki regija je najveća gradska oblast u Finskoj sa populacijom od više od milion stanovnika. U 2021. prosečna osoba u toj oblasti proizvodila je 3,11 kg tekstilnog otpada.

Prvi pilot projekat pokrenut 2019. godine uspostavio je tačke na koje građani mogu doneti odeću u dobrom stanju koja je pogodna za ponovnu upotrebu, ali su za to morali platiti. Drugi pilot projekat, lansiran 2022. podrazumevao je ustanovljavanje besplatnih tačaka u 10 šoping centara regije gde se mogao ostaviti otpad u plastičnim kesama kako bi se sačuvao od mogućnosti prljanja ili vlaženja tokom transporta. Otpad se zatim vozi u centar gde se, prema kvalitetu, dalje razdvaja.

Prvi pilot je imao značajno nižu stopu recikliranja – 16% je ponovo iskorišćeno kao odeća, 21% kao materijal, dok je 63% završilo u preostalom otpadu. Drugi pilot je pokazao da je 3% ponovo iskorišćeno kao odeća, 60% kao materijal, 37% završilo u preostalom otpadu. Viša stopa preostalog otpada u prvom slučaju je uglavnom zbog prljavštine i vlage. Kompanija koja je pokrenula projekat odlučila je da prvi sistem ukine ove godine, a da nastavi sa besplatnim sakupljanjem u šoping centrima.

Zaključak je i da je potrebno proširenje infrastrukture i tačaka sakupljanja otpada, ali za sada Helsinki čeka jer je moguće da će biti uvedena šema produžene odgovornosti proizvođača koja znači da bi troškove takve infrastrukture pokrili proizvođači umesto opština.

Izazov za sistem je i nivo zaprljanosti otpada. Takođe, tržište za reciklirane materijale je i dalje veoma malo i postavlja se pitanje ekonomske isplativosti projekta.

M. D.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.