NavMenu

Radnici iz Azije i Afrike spas za srpsko tržište rada - Kompanija Modulor nudi pomoć pri regrutaciji

Izvor: Promo Ponedeljak, 21.02.2022. 11:04
Komentari
Podeli
(Foto: Lazar Dimitrijević/Modulor)
Modulor, jedna od vodećih internacionalnih srpskih kompanija koja posluje u sektoru građevinarstva, prva je u Srbiji koja je pre više od četiri godine angažovala građevinske radnike iz Indije i danas ima najveći broj zaposlenih radnika iz ove zemlje kod nas.

- U ove četiri godine ukupno smo zaposlili preko 200 stranih radnika, mahom iz Indije, ali i Sirije, Libana, Burundija. Imamo radnike svih građevinskih struka: zidare, tesare, armirače, gipsare, molere, vodoinstalatere, električare, viljuškariste, bageriste, itd. Osim operativnih radnika angažovali smo i nekoliko inženjera iz Indije i Sirije - navodi direktorka Sektora ljudskih resursa kompanije, Tatjana Beatović.

Prema njenim rečima, na srpskom tržištu rada zanatska zanimanja su već duži niz godina deficitarna, dok su potrebe za tom vrstom usluga sve veće.

- Ovaj izazov se dodatno komplikuje negativnim trendom u smislu promene starosne strukture radne snage u tim sektorima, pa je tako prosečna starost zaposlenih u građevini 55 godina, što je posledica odlaska stručnih kadrova na tržišta sa većim zaradama. U sektoru građevinske industrije deficitarna su sva zanimanja od pomoćnih radnika do inženjera. U saobraćaju nedostaju vozači autobusa i kamiona, u poljoprivredi berači voća i povrća, u hotelijerstvu sva zanimanja, u ugostiteljstvu kuvari i konobari. Deficitarni su tekstilci gotovo svih zanatskih zvanja, u metalskoj industriji zavarivači, bravari, CNC operateri, mašinski inženjeri... – navodi direktorka Modulora, dodajući da sistem dualnog obrazovanja u koji je i Modulor uključen, nažalost, ne daje dovoljno rezultata, jer je interesovanje učenika za zanimanja građevinske struke vrlo slabo.

Beatovićeva ističe da je stoga potražnja za radnom snagom iz Azije trenutno veoma velika, naročito u građevinskoj industriji, koja je u ekspanziji.

- Kompanija koja zapošljava je kompanija koja raste, a kada je stopa nezaposlenosti jako niska, onda morate da regrutujete radnike iz drugih zemalja. U prethodnih pet godina, broj kandidata koji se javljao na naše oglase za zapošljavanje bio je sve manji i tada smo odlučili da se okrenemo pronalaženju radnika iz inostranstva, pre svega iz Azije - kaže direktorka Modulora.

Ona dodaje da su radnici iz Indije angažovani na vrlo zahtevnim građevinskim projektima, što pokazuje da su vrlo kvalitetni i produktivni.

- Na projektu adaptacije hotela Grand na Kopaoniku, na primer, imali smo preko 50 angažovanih radnika iz Indije. Ponosni smo na činjenicu da smo od kompanije MK Group dobili zahvalnicu za odlično obavljen posao u veoma kratkom roku – navodi Beatovićeva.

Prednosti radne snage iz inostranstva

Na pitanje u čemu se ogledaju prednosti angažovanja stranih radnika u Srbiji, ona kaže da je to pre svega veliki broj dostupnih kandidata, što omogućava kvalitetan izbor, kao i njihova ogromna želja da dođu do posla i prihoda za svoje porodice.

- Niska fluktuacija u odnosu na domaću radnu snagu i činjenica da ugovor o angažovanju traje najmanje 2 godine obezbeđuju stabilnost poslovanja i mogućnost preuzimanja novih projekata. Spremni su da rade prekovremeno jer su motivisani većom zaradom. Njihove veštine su na visokom nivou, ali su spremni da uče i profesionalno napreduju. Poštuju pretpostavljene i kompanijska pravila, korektnog su ponašanja na gradilištima i u smeštaju, nema izazova sa zloupotrebom alkohola – kaže Beatovićeva.

Ističe da su svi stranci u legalnom statusu, uredno prijavljeni, osigurani i obučeni za bezbedan i efektivan rad:

- Njihov položaj i uslovi rada su potpuno izjednačeni sa radnom snagom iz Srbije. Naši radnici vide sebe u Srbiji na duge staze, neki od njih planiraju da dovedu svoje porodice i ostanu ovde još dugo.

Kako izgleda proces regrutacije

Procedura odobravanja boravišnih i radnih dozvola za strane radnike je, prema rečima Beatovićeve, pojednostavljena i ubrzana i oni mogu da stupe na rad odmah nakon dolaska u Srbiju.

Ona navodi da je Modulor u samom početku angažovao radnike preko strane agencije, ali da nisu bili zadovoljni njihovom motivacijom niti produktivnošću, tako da već tri godine sami direktno biraju radnike, isključivo sa međunarodnim iskustvom na velikim projektima u zemljama Bliskog istoka.

(Foto: Lazar Dimitrijević/Modulor)

- Segment zapošljavanja je manje izazovan u odnosu na regrutaciju preko posredničkih agencija, koje su samo zainteresovane da plasiraju što veći broj radnika i zarade na provizijama, bez mnogo brige o njihovim profesionalnim kompetencijama. Slatkorečivi su u fazi ugovaranja, skloni obećanjima, a kasnije se ispostavi da su nedovoljno pouzdani i profesionalni. Kvalitet kandidata koje obezbeđuju često nije zadovoljavajući, nedovoljno su produktivni i vešti. Provizije koje naplaćuju radnicima su visoke, pa su zbog prezaduženosti sniženo motivisani za rad. Uslovi boravka i rada u Srbiji često nisu korektno predočeni, radnici su opravdano nezadovoljni i postižu slabiji učinak. Zbog svega toga za mnoge od njih Srbija je samo prva destinacija na putu ka zapadnoevropskim zemljama i boljim zaradama. U tim slučajevima nevalorizovani troškovi zapošljavanja, nažalost, se svaljuju na poslodavca – kaže Tatjana Beatović.

Ističe da su pozitivna iskustva Modulora sa stranim radnicima rezultat pre svega pažljivog selektovanja radnika pre dolaska u Srbiju, ali i aktivnog bavljenja njihovom adaptacijom na okruženje i uslove rada, redovnog praćenja radnog učinka i brige o opštoj dobrobiti.

- U svojim trening centrima širom Indije na licu mesta proveravamo nivo zanatskih veština kandidata, psihološku stabilnost, potencijal za vođenje, te kapacitet za učenje i uklapanje u nove uslove poslovanja. Vodimo se stavom da je samo zadovoljan radnik produktivan i lojalan kompaniji na duže staze. Lično od početka saopštavamo realne uslove pod kojima će biti angažovani, čime se smanjuje mogućnost zloupotrebe i njihovo nezadovoljstvo – kaže direktorka.

Kasnije, kada radnici stignu u Srbiju, kompanija im pomažemo u procesu adaptacije i uvođenja u posao i brine o psihičkom i zdravstvenom statusu i opštoj dobrobiti.

- Ponosni smo na činjenicu da su mnogi napredovali na pozicije brigadira ili poslovođe, i da su proširili svoje zanatske veštine, što pokazuje da smo na pravom putu. Direktnim izborom radnika bez posredovanja agencija obezbeđujemo visoku kompetentnost i produktivnost te bolje ukupne poslovne rezultate. – kaže Beatovićeva.

Saveti firmama koje žele da regrutuju strane radnike

- Uspešnu regrutaciju stranih radnika nije lako sprovesti, valja se dobro pripremiti i biti istrajan u formiranju stabilne organizacije koja želi da se razvija i uči, jer je zapošljavanje stranih radnika prvi korak u internacionalizaciji jedne organizacije. Kompanije koje ne žele da jednog dana ponude svoje usluge u zemljama van sedišta kompanije, bolje da se okrenu lokalnom tržištu rada i kroz povoljnije uslove pokušaju da nadomeste nedostajući broj radnika – kaže direktorka Modulora.

Po njenim rečima, proces uspešnog selektovanja i zapošljavanja stranih radnika za jednu kompaniju može se podeliti u tri faze:

- Prva faza se odnosi na upoznavanje kompanije, njene organizacione kulture, usluga kojim se bavi i nivoa veštinama postojećih radnika, zatim u skladu sa tim uraditi plan zapošljavanja, definisati nedostajuća zanimanja i broj potrebnih radnika, te odabrati zemlju regrutacije. Druga faza podrazumeva odlazak u regrutaciju i odabir adekvatnih kandidata, kao i pribavljanje viza, boravišnih i radnih dozvola. U trećoj fazi potrebno je intenzivno raditi na kvalitetnom uvođenju u posao novih radnika, dovoljno često komunikacirati sa njima, pratiti rezultate njihovog rada i adaptacionog napretka u prvih 90 dana nakon stupanja na rad. Ukupno vreme potrebno za zapošljavanje, od trenutka izrade plana do dolaska radnika u Srbiju i početka rada je oko 2 meseca.

(Foto: Lazar Dimitrijević/Modulor)

Pomoć pri regrutaciji

Tatjana Beatović ističe da Modulor može da pomogne zainteresovanim kompanijama u procesu regrutacije, s obzirom da poseduje iskustvo i resurse da brzo odgovori na njihove potrebe.

- Naša kompanija može pomoći svima koji žele da na jedan sistematičan i profesionalan način zaposle radnike iz Azije i Afrike. Zanimanje radnika nam ne predstavlja prepreku, s obzirom na naše dugogodišnje iskustvo u upravljanju ljudskim resursima u različitim industrijama. Možemo regrutovati radnike za sve delatnosti, od građevine, hotelijerstva, poljoprivrede, zdravstva, metalurgije, drvne i tekstilne industrije... - zaključuje direktorka Modulora i dodaje da kompanija krajem februara ponovo ide u selekciju na indijski podkontinent, a po prvi put će angažovati i radnike iz Nepala i Egipta.

tknezevic@modulor.eco
www.modulor.eco

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.