NavMenu

Od jedne krave došli do 14 - Prerada sira uz kombinaciju ukusa privlači kupce

Izvor: RTS Petak, 14.01.2022. 12:48
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lucky_elephant/shutterstock.com)Ilustracija
Budućnost i opstanak na selu Marija i Aleksandar Žilić iz Martinaca kod Sremske Mitrovice vide u preradi mleka. Stado krava uvećavaju i na poljoprivrednom gazdinstvu proizvode nekoliko vrsta sira.

Pre pet godina Žilići su kupili jednu kravu, a sada ih u štali imaju 14. U malom pogonu svakog dana prerade više od 200 litara mleka. Mladi i sitni sir prave na tradicionalan način.

- U sveže mleko se doda sirište, kada se usiri, mi to cedimo, u gaze stavljamo, za osam sati to je oceđeno, dobijamo mladi sir. On je kratkog roka, rok mu je do pet dana. Ima kratak rok zato što nema konzervansa, nema ničega, to je potpuno prirodno - kaže Marija Žilić.

Mleko su počeli da prerađuju zbog niske otkupne cene. Trapist prave u različitim ukusima.

- Kako su se tržišta otvarala i kupci izrazili želju za nekim raznim ukusima, mi smo onda ubacili našu domaću tucanu papriku. Išli smo proletos na Frušku goru, brali smo sremuš, imam drugara koji mi donosi crni tartuf, što dosta ljudi traže zbog njegove lekovitosti. Može da se ubaci biber, beli luk, origano, susam - kaže Aleksndar Žilić.

Za kupce ne brinu. Prodaju na kućnom pragu, ali odlaze i na pijace u okolna mesta.

- Ne mogu da se požalim, posao jeste velik, odgovornost, pošto je mleko jako kvarljiva roba mora higijena da se ispoštuje i sanitarni uslovi. Trudimo se maksimalno ja i supruga, i hvala Bogu, ide nam od ruke - kaže Aleksandar.

- Ovaj poljoprivrednik je pravi primer kako iz jedne primarne proizvodnje imamo i prerađivačku proizvodnju, proizvodnju sa kućnog praga i kako se može lepo živeti i lepo zarađivati ovde na selu, od svog rada, poštenog i čestitog - kaže Dušica Pavlović, direktorka Agencije za ruralni razvoj u Sremskoj Mitrovici.

Zahtevanu proizvodnju, bez slobodnog dana, Žilići planiraju da uvećaju. Osim kupaca, kvalitet njihovih sireva potvrđuju i zlatne medalje sa Novosadskog sajma poljoprivrede.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Spojena pruga od Novog Sada do Subotice - Redovni saobraćaj krajem godine

U Bačkoj Topoli je spojen poslednji deo koloseka na pruzi Novi Sad-Subotica, čime je završeno postavljanje novih šina na glavnoj deonici, saopštila je Vlada Srbije. Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević je naveo da će se do kraja ove godine od Beograda do Subotice ovom prugom putovati za 80 minuta. Ceremoniji su prisustvovali i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, ambasador

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.