NavMenu

Krkobabić: Naći meru između urbanog i ruralnog dela Srbije

Izvor: Beta Sreda, 15.06.2022. 17:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Aleksandar Parezanović)Ilustracija
Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić rekao je danas da ogroman deo Srbije čine seoska područja i da treba naći pravu meru između urbanog i ruralnog dela Srbije.

- Neophodno je zakonsko utemeljenje partnerstva urbanog i ruralnog dela Srbije kao osnov za opstanak sela u skladu sa konceptom koji definiše Lajpciška povelja održivih gradova do 2030. godine - rekao je Krkobabić na radnom sastanku sa direktorima regionalnih razvojnih agencija Srbije i članova Nacionalnog tima za preporod sela Srbije u Palati Srbija.

Na sastanku se razgovaralo o novoj politici ruralnog razvoja, programima Ministarstva za brigu o selu i saradnji sa razvojnim agencijama u njihovoj realizaciji.

Ministarstvo za brigu o selu predstavilo je šest programa za koje veruju da će doprineti unapređenju sela, a prvi je namenjen za kupovinu seoske kuće sa okućnicom za mlade porodice za koji je iz budžeta izdvojeno milijardu dinara.

Za Program podrške razvoju zadrugarstva je izdvojeno 500 miliona dinara, a za kupovinu minibuseva za prevoz seoskog stanovništava 120 miliona dinara, dok je za "Miholjske susrete sela" ove godine dodeljeno 41,3 miliona dinara.

Program za adaptaciju ili rekonstrukciju seoskih domova kulture, podrazumeva ambulante sa apotekom, opštinski šalter, bioskop, a Program za pokretanje privrednih aktivnosti na selu namenjen je malim porodičnim preduzećima, starim i novim zanatima i seoskom turizmu.

Direktorka Agencije za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica Dušica Pavlović rekla je da je ta lokalna samouprava dobila novac za 22 kuće i da će nastaviti da pruža administrativnu i logističku podršku za sve konkurse Ministarstva za brigu o selu.

Kopredsednik Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić istakao je značaj nauke, novih znanja i tehnologija i rekao da Akademijski odbor za selo stoji uvek na raspolaganju za sve stručne savete, pomoć i saradnju na projektima revitalizacije sela.

- Programi Ministarstva za brigu o selu su nešto što evidentno vraća život u seoske sredine i raduje me što su u pitanju mladi ljudi, koji će se u selima Srbije baviti najrazličitijim zanimanjima - rekao je član Nacionalnog tima za preporod sela Srbije Milan Prostran.

Prema rečima člana Nacionalnog tima za preporod sela Srbije i predsednice Komisije za dodelu sredstava zadrugama Zorice Vasiljević interesovanje za program dodele sredstava zadrugama je ogromno i da su projekti dobri.

Istakla je da je od 2017. godine osnovano 1.100 zadruga.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.