NavMenu

Odabrano pobedničko rešenje za revitalizaciju Studentskog grada u Beogradu (FOTO)

Izvor: eKapija Utorak, 15.11.2022. 10:14
Komentari
Podeli
(Foto: Nous Architecture - Turska)
Turski arhitektonski studio Nous Architecture osvojio je prvu nagradu u iznosu od 28.000 USD na međunarodnom jednostepenom arhitektonsko-urbanističkom konkursu za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u kompleksu "Studentski grad" na Novom Beogradu.

Autori pobedničkog rešenja su arhitekte Cihan Sevindik i Siddik Guvendi, sa asistentima Emirhan Ayata, Tetiana Markova i Ekrem Zengin.

Njihovo rešenje se zasniva na građenju bez rušenja, odnosno na principu da se učini održivim ono što već postoji.

- Ponovno korišćenje postojeće strukture dodavanjem onog što nedostaje umesto rušenja i ponovne izgradnje dovodi sasvim jasno do manje potrošnje materijala, novca i iskorištava prostor koji već postoji. To su ekološka pitanja koja se postavljaju širom sveta i koja, iznenađujuće, se ne primenjuju često - navode autori pobedničkog rešenja.

Prema odluci žirija, drugo mesto nije dodeljeno, dok su izglasana dva jednakovredna treće mesta u iznosima od po 7.000 USD i to autorima Andreju Beriću i Mileni Vukmirović sa saradnicima na projektu: Boris Horošavin, Suzana Gavrilović, Aleksa Jovanović i Letisha Moody.

Treće mesto osvojio je i rad autora Dalie Dukanac i Stefana Đorđevića sa saradnicima Majom Savić i Kristinom Žilić.

Pored ovih nagrada, o prispelim radovima kojih je bilo 21 odlučivao je stručni žiri u sastavu: predsednica žirija dr Grozdana Šišović, arhitekta, članovi žirija: Lazar Kuzmanov arhitekta, dr Đorđe Alfirević arhitekta, Matija Bevk arhitekta, Milutin Đurović Ministarstvo prosvete, zamenik člana žirija Goran Minić, ustanova Studentski centar Beograd i izvestioci Marija Pjevač arhitekta i dr Milena Grbić arhitekta.

Oni su jednoglasno doneli odluku i o dodeli pet jednakovrednih povišenih otkupa u neto iznosu od po 2.800 USD koje su dodeljene sledećim autorima i njihovim saradnicima/koautorima:

  • autori: Jelena Miletić i Dejan Miletić;
  • autori: dr Dušan Stojanović, dipl. inž. arh. i dr Pavle Stamenović, dipl. inž. arh.i koautori: Đorđe Jovanović, B.Arh; Anja Ljujić, B.Arh. i Aleksa Rašić, B.Arh.;
  • autor Vlada Lukić i saradnici: Aleksandar Tepavčević, Miloš Krstić i Vukašin Nikolić;
  • autori: Milan Ivanović, Filip Vasić, Milica Božović, Boris Ivanović, Danica Vićanović i Ivana Mitrović;
  • rad urađen u okviru studija AKVS arhitektura Beograd, autori: Anđela Karabašević Sudžum i Vladislav Sudžum, projektanti: Marija Matijević, Teodora Stevanović, Mina Vujović i Jelena Smiljanić i saradnik- Sara Jevtić.
Podsećamo u julu ove godine Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije, u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, a uz podršku UNDP-a, raspisalo je javni međunarodni jednostepeni arhitektonsko-urbanistički konkurs za uređenje kompleksa, izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih smeštajnih kapaciteta u kompleksu "Studentski grad" na Novom Beogradu.

Kako je definisano konkursnom propozicijom plan je da objekat studentskog doma u Studentskom gradu u Beogradu, za koji je raspisan javni međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs, bude površine približno 24.000 kvadratnih metara, sa ukupno 1.000 novih mesta za smeštaj studenata.


Prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je tada da je izgradnja novih kapaciteta u "Studentskom gradu" deo napora Ministarstva da se unapredi studentski standard u Republici Srbiji. Ružić je naveo da je u okviru projekta "Studentsko stanovanje" koji se realizuje uz podršku Razvojne banke Saveta Evrope CEB, obezbeđeno 48.500.000 EUR za izgradnju novih i rekonstrukciju i dogradnju postojećih studentskih domova.

S.T.


Fotogalerija
Pobednička rešenja konkursa za revitalizaciju Studentskog grada u Beogradu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.