NavMenu

Korak bliže lečenju kancera uz pomoć nuklearne medicine u Srbiji - Država naručila analizu mogućnosti proizvodnje radiofarmaka

Izvor: eKapija Ponedeljak, 13.12.2021. 09:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: sfam_photo/shutterstock.com)Ilustracija
Samo nekoliko dana po potpisivanju sporazuma sa Rusijom o gradnji centra za nuklearnu medicinu u Srbiji, kabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj raspisao je tender za izradu Studije o nuklearnoj medicini i proizvodnji i prometu radiofarmaka u Srbiji.

Studijom je između ostalog potrebo obuhvatiti mogućnosti proizvodnje i upotrebe radionuklida u nuklearnoj medicini u Srbiji, pregled raspoložive opreme i kadrova, mogućnosti plasmana proizvedenih radionuklida van teritorije zemlje i
ekonomsku analizu celokupne investicije.

Kako je navedeno u tehničkim specifikacijama tendera, nuklearna medicina je jedna od specijalizovanih oblasti radiologije u kojoj se koriste radioaktivni izotopi odabranih elemenata (radionuklidi) da bi se dijagnostikovala ili lečila neka stanja, uključujući i kancere.

- Osnovni princip i dijagnostičkih i terapijskih procedura se sastoji u tome da se odabrani radionuklid hemijski veže za jedinjenje koje ima svojstvo da se nakuplja u nekom tkivu ili organu. Jedinjenje obeleženo radionuklidom se naziva radifarmak i on se ubrizgava u pacijentovo telo. Posebnim detektorima se prati gama zračenje radiofarmaka, njegovo kretanje kroz telo kao i akumulacija na željenoj lokaciji u organizmu pa se odatle izvlače potrebne dijagnostičke informacije - objašnjeno je u dokumentaciji.

Najčešće upotrebljavani detekcioni sistemi u nuklearnoj medicini, dodaje se, nazivaju se gama-kamere.

- U terapijskim procedurama je neophodno skoncentrisati dovoljnu količinu radioaktivnog materijala, obično na lokaciji tumora da bi ga emitovano zračenje uništilo ili mu smanjilo volumen. Dijagnostičke tehnike razvijene u nuklearnoj medicini imaju velike prednosti u odnosu na druge modalitete dijagnostike ili terapije - navodi se u tenderu.

Tender ističe 20. decembra, detaljnije OVDE.

Vlada Republike Srbije i ruska državna korporacija Rosatom potpisale su u četvrtak Generalni okvirni sporazum o izgradnji centra za nuklearne tehnologije i Sporazum o osnivanju zajedničkog preduzeća koje će realizovati ovaj projekat na teritoriji Republike Srbije.

Na osnovu navedenih sporazuma, tokom naredne tri godine, u Srbiji će biti izgrađen centar za nuklearnu medicinu na bazi ciklotronskog kompleksa i objekti za proizvodnju radiofarmaceutskih lekova.

Ministar za inovacije Nenad Popović je istakao da ovo vraća našu zemlju na mapu evropskih država koje poseduju kapacitete za naučna istraživanja u oblasti nuklearnih tehnologija, te da već imamo i zahteve iz zemalja iz okruženja da zajedno sa našim naučnicima koriste kapacitete ovog centra.

Generalni direktor Državne korporacije Rosatom Aleksej Lihačev rekao je da će Radiofarmaceutski kompleks i Centar za nuklearnu medicinu građanima Srbije učiniti pristupačnom visokotehnološku medicinsku pomoć, usmerenu pre svega na rešavanje problema u borbi sa onkološkim oboljenjima.

B. P.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.