NavMenu

Na interaktivnoj mapi Centra za promociju nauke građani Beograda obeležili 374 kritične tačke u pet kategorija

Izvor: Novosti Petak, 14.05.2021. 11:00
Komentari
Podeli
Slavija (Foto: Suzana Obradović)Slavija
Autobuska stajališta u Ulici Maksima Gorkog i Južnom bulevaru, obod Orlovskog naselja i Mirijevskog venca, izlaz iz Terazijskog tunela, Ulica Zage Malivuk u Krnjači - samo su neke od lokacija, koje su Beograđani u proteklih godinu dana, obeležili na interaktivnoj mapi.

Centar za promociju nauke je, u okviru projekta centar, koji će biti predstavljen u zgradi gradske uprave, stanovnicima prestonice dao priliku da "mapiraju" mesta u pet kategorija - temperatura, vazduh, zemljište, voda i vetar. Nažalost, samo kod temperature je broj pozitivnih i negativnih mapiranja isti, dok je u ostalima više negativnih zapažanja.

Prema rečima Nataše Đokić, saradnice Centra za promociju nauke, od juna prošle do maja ove godine, Beograđani su na interaktivnoj mapi obeležili 374 tačke u prestonici. To znači da je veliki broj građana posvetio vreme projektu, verujući da njihovi predlozi i zapažanja mogu biti od pomoći. Uz označenu lokaciju, oni su ostavljali i kratak komentar.

- "Mesto topljenja" nazvali su autobusko stajalište u Maksima Gorkog, a "pakleno stajalište za autobuse" je u Južnom bulevaru. Kada je reč o vazduhu, "spalionica kablova" se nalazi na obodu Orlovskog naselja u Višnjici, a "dolina uglja" je na Mirijevskom vencu, u blizini Mirijevskog parka. Uz Južni bulevar ide opis "buka i smog". "Crnom tačkom Beograda" nazvan Terazijski tunel, kod izlaza na Nušićevu ulicu, a negativno je obeležen i površinski kop u Vreocima - navodi Đokić..

"Aktivno klizište već 20 godina" je na obodu Zvezdarske šume, prema Ulici Dragoslava Srejovića. "Blatnjava međa" je naziv dodeljen "zelenom ostrvu", između dve saobraćajne trake u Trgovačkoj ulici.

Sagovornica Novosti ističe da je najviše lokacija i komentara bilo za temperaturu, a broj negativnih i pozitivnih opažanja je približno isti.

Na drugom mestu bio je vazduh, ali je većina opažanja bila negativna. I zemljište je imalo više negativnih nego pozitivnih pinova, koji ukazuju na lokacije divljih deponija, zapuštenih lokacija.

- I u kategoriji vode dominantna su negativna zapažanja, a većina ukazuje na zagađenje voda (Banjički potok, Zage Malivuk u Krnjači, Ada Huja) ili opasnost od poplava kod Kule Nebojša. Grad koji ima dve divne reke i mnogo manjih vodotoka, fontane i javne česme zaslužuje više obeleženih lokacija na kojima građani učitavaju pozitivne efekte vode. Zapažanja u kategoriji vetra je bilo očekivano malo. Pinovi su upućivali na mesta gde su udari košave najintenzivniji, kao Omladinski stadion ili Kolarčeva, koja je okarakterisana kao mesto sa stalnim vetrom - kaže Đokićeva.

Najveći broj navedenih lokacija je u centru grada. "Šampion" je Trg republike, zatim Slavija, ali i Zemun, Banovo brdo, Voždovac i Mirijevo. Mapirano je nekoliko tačaka Lazarevcu, u Boljevcima, Bojčinskoj šumi, čak i u Pančevu.


Predlozi

Kao predloge za rešavanje pojedinih problema, građani su naveli - dodatnu sadnju drveća, ozelenjavanje i uređenje zelenih površina, izgradnju zasena putem umetničkih instalacija i zelenila, nove javne česme i adekvatnija autobuska stajališta u borbi protiv preterane vrućine.

Za čistiji vazduh predloženi su bolji gradski prevoz, više biciklističkih staza, modernizovan sistem grejanja, inovativna rešenja ali i edukacija, zabrana paljenja smeća i pojačana inspekcijska kontrola.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.09.2024.  |  Građevina

RGZ: Ministar Vesić godinama pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu katastra

Republički geodetski zavod ocenio je da "ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić svojim dugogodišnjim nečinjenjem direktno krši zakon i pokušava da izazove ozbiljan poremećaj u radu Republičkog geodetskog zavoda". - Uprkos našim upozorenjima, ministar je u dva mandata ignorisao svoje zakonske obaveze i time jasno pokazao nameru da destabilizuje ovu važnu instituciju - navodi se u saopštenju RGZ. Dodaje se

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.