NavMenu

Čučković: Sajam će biti preseljen u Surčin, kod budućeg nacionalnog stadiona, Hala 1 ostaje

Izvor: Beta Utorak, 04.04.2023. 14:07
Komentari
Podeli
Beogradski sajam (Foto: Vedrana Džudža)Beogradski sajam
Sajam će biti preseljen u Surčin, kod budućeg nacionalnog stadiona, u okviru manifestacije EKSPO 2027, a Hala 1, koja je pod zaštitom, ostaje tamo gde je i danas i taj prostor biće pretvoren u kreativni centar, rekao je gradski menadžer Miroslav Čučković u intervjuu za Večernje novosti. Čučković je naglasio da se preseljenje Sajma može očekivati tek za pet godina, kao i da će nekoliko objekata na trasi budućeg metroa morati da budu uklonjeni.

- Ranije je Zakon o eksproprijaciji propisivao da, ako je kuća na placu nelegalno sagrađena, onda država ne mora ništa da isplati, bez obzira što objekat postoji. To je promenjeno i isplaćujemo po tržišnoj vrednosti. Odmah ćemo isplaćivati ljude, naš cilj je da to što pre očistimo i da u ovako velikom projektu ne ostavimo ljude bez ičega - rekao je on.

Kako je istakao, na Trgu republike biče srušen tržni centar "Staklenac", dok se za Bajlonijevu pijacu radi urbanistički projekat kako bi na jednom mestu bili i stanica metroa i pijaca, s tim što će deo za metro oduzimati 9% od 90 ari placa koliko zauzima pijaca.

- Što se tiče poteza oko Pančevačkog mosta, Dunav stanice i Karaburme, tu ima oko 80 objekata, uglavnom su to neki stari industrijski kiosci, tri objekta železnice. Na Belim vodama u Žarkovu imamo 22 kuće, u Trgovačkoj tri, na Banovom brdu treba da se ukloni benzinska pumpa na uglu Požeške i Blagoja Parovića, kao i jedna kućica Zelenila i turističke organizacije u parku na Brdu. Sklonićemo i magacin Dimitrija Tucovića na Adi - rekao je Čučković.

Kazao je da će ove godine biti potpisan ugovor za izgradnju depoa, odnosno garaže koja se očekuje u junu.

- Takođe, ove godine očekujemo potpisivanje ugovora za nabavku "krtice", mašine koja će da buši trasu metroa. Nadzor nad gradilištem dobila je jedna nemačka kompanija. Ako sve bude išlo po planu, iskop bi mogao da počne krajem sledeće godine. Kupićemo tri, dve će ići iz pravca Pančevačkog mosta, jer imamo pravce od Sajma i od Mirijevskog bulevara. Treća će da ide iz Železnika i sve tri će da se sretnu i "izrone" kod Sajma - rekao je Čučković u intervjuu za Novosti.

Na pitanje da li će tunel od Bulevara despota Stefana do Ekonomskog fakulteta imati dodira sa metroom, Čučković je odgovorio odrično i istakao da će tunel biti na manjoj dubini nego metro.

Na pitanje šta se desilo sa izgradnjom kanalizacije na levoj obali Dunava, Čučković je rekao da je bilo komplikacija koje su usporile taj proces, ali da se otvaraju finansijske ponude u maju za izgradnju postrojenja za preradu otpadnih voda i da će, ako se Evropska investiciona banka saglasi, početi gradnja.

Mapa : Hala 1 Beogradskog sajma
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.