NavMenu

EPS očekuje dobit od 12 milijardi dinara u 2021. godini

Izvor: Tanjug Ponedeljak, 10.05.2021. 15:35
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Elektroprivreda Srbije (EPS) prošle godine imala je dobit u poslovanju od 16 milijardi dinara, a za ovu godinu očekuje se oko 12 milijardi dinara dobiti, rekli su danas predstavnici te kompanije na sednici skupštinskog odbora za energetiku, koja se održava u Kladovu.

Prilikom podnošenja izveštaja Odboru o radu EPS-a u 2020. godini, predstavnici kompanije objasnili su da je prošlogodišnjem rezultatu sa 5-6 milijardi dinara doprinela oscilacija kursa, pre svega dolara, a otpis "ruskog kredita" dodao je rezultatu još četiri milijarde.

Istaknuto je da bi bez tih pozitivnih uticaja, rezultat EPS u 2020. godini bio 6-7milijardi dinara.

Kao najveći problem EPS-a naveden je obavezni otkup električne energije iz obnovljivih izvora energije, gde je do sada, kroz više godina, kumuliran gubitak od 17 milijardi dinara.

Istaknuto je da su EPS-u prošle godini pojedini troškovi bili manji od planiranih, a kao primer naveli su da su neki remonti odloženi zbog pandemije.

Prema planu, EPS bi ove godine trebalo da ostvari prihod od 272 milijarde dinara, dok se poslovni rashodi planiraju na 260 milijardi, pa je plan da rezultat bude oko 12 milijardi.

Predstavnici EPS-a istakli su da neće biti ugrožena sigurnost snabdevanja električnom energijom i naveli da su tokom prvog kvartala viškovi električne energije prodati u inostranstvo i da je čist neto izvoz u tom periodu bio vredan 74 miliona evra.

Oni su istakli da je plan za 1. kvartal bio da EPS ima pozitivan rezultat od tri milijarde, a ostvario je 12 milijardi dinara.

U ovoj godini EPS je planirao 88 milijardi dinara investicija, od toga 37 milijardi od sopstvenih sredstava, dok je od toga za projekte koji doprinose zaštiti životne sredine planirano 26,6 milijardi dinara za investicije.

U EPS-u očekuju povećanje rashoda pre svega oko nabavke fidin energije, jer će, ističu, obnovljivi izvori povećati proizvodnju.

Objasnili su da je problem oko otkupa struje iz obnovljivih izvora u tome što je kupuju po 10-11 evrocenti po kw, a prodaju po ceni od oko četiri dinara.

Podsetili su da je nedavno po prvi put došlo od 2014. godine do povećanja naknade koju plaćaju EPS-u potrošači za obnovljive izvore energije, ali ni da povećani iznos ne pokriva troškove ovog posla za EPS.

Odgovarajući na interesovanje poslanika, članova Odbora, predstavnici EPS-a istakli su da je u tu kompaniju planiran prijem 477 radnika Pro Tenta, dok će oko 700 njih u elektrodistribuciju, odnosno ODS.

Naglasili su da će se prijem u EPS dogoditi u narednom kratkom periodu, te da se radi rebalans plana kompanije za zarade tih ljudi.

Odgovorajući na interesovanja članova skupštinskog odbora, predstavnici EPS-a su istakli da po obavezi otkupljivanja struje iz obnovljivih izvora ove godine očekuju negativan rezultat od dve milijarde dinara.

Ocenili su da EPS-u nedostaju radnici u proizvodnim delatnostima u TE i HE, te da se za sada ta kompanija nekako snalazi sa smanjenim brojem radnika, ali se nadaju skorom zapošljavanju novog tehničkog osoblja.

Predsednik Odbora Veroljub Arsić naglasio je da problemi izdvojenih preduzeća datiraju od 2004. godine i da je konačno došlo vreme da EPS i Ministarstvo nađu rešenje, i ocenio da je po njemu rešenje da se ovih pet državnih preduzeća vrate u EPS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.