NavMenu

Coworking prostore uključiti u turističku ponudu regiona - Šansa za razvoj u otvaranju tržišta za digitalne nomade, razmotriti kreiranje "digitalne vize"

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.04.2021. 10:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Postojanje coworking zajednica ima ogorman uticaj na razvoj inovativne i startap kulture. Uprkos tome, u svim zemljama regiona izostao je bilo kakav vid državne pomoći, koja bi bila od velikog značaja za opstanak coworking prostora, saopšteno je tokom CODE on Meet up-a koji je prvi put održan u online formatu.

Koronavirus doneo je promene u svim sferama naših života, neminovno menjajući i naše radne navike. Coworking prostori okupljaju vrlo specifičnu vrstu ljudi, preduzetnike, kreativce i frilensere koji su birali stimulativno poslovno okruženje, koje im pruža priliku za umrežavanje, a opet im daje dovoljno slobode i prostora koji im je potreban. Kao takvi, coworking prostori su pred sobom imali velike izazove u prethodnom periodu.

Kako je sapšteno na događaju, aktivnosti u regionu kada je coworking zajednica u pitanju, su bile dosta slične u proteklih godinu dana.

Jovana Musić, direktorica HUB387 iz Sarajeva istakla je da, iako su imali uspona i padova u HUB387, uprkos lošim prognozama nisu imali većih problema sa postizanjem održivosti. Ona veruje da je razlog za to činjenica što u sklopu njihovog coworking prostora postoji i Akademija387 koja pruža edukacije iz različitih oblasti, pa na taj način imaju više izvora prihoda koji su im pomogli da funkcionišu u vremenu globalne pandemije.

Osnivač prostora za kreativno delovanje Deli iz Niša i predsednik Coworking Asocijacije Srbije Nenad Stojanović istakao je da je u Nišu stanje bilo složeno, ali da je već značajno porastao broj coworkera koji se vraćaju u Deli.

- Kao i regionalne kolege, u prethodnoj godini radili smo virtuelne edukacije, podcast-ove i druge online formate, koje nam je situacija dozvoljavala. Jednogodišnja izolacija i nedostatak stvarne komunikacije sa ljudima, doveli su do toga da korisnici imaju potrebu za zajedničkim radom, projektima i druženjem, pa se coworking zajednica polako okuplja - poručio je Stojanović.

Istog je mišljenja i Miroslav Mijatov, osnivač i suvlasnik prvog coworking prostora u regionu, Smart office iz Beograda, koji navodi da su izazovi sa kojima su se sreli u Smart office-u bili veoma veliki, ali se nadaju skorom prevazilaženju krize.

Nest coworking prostor je svoje prostorije otvorio neposredno prije uvođenja lockdown-a u Crnoj Gori, pa su imali značajne teškoće u prethodnoj godini.

- Ipak, to vreme smo iskoristili na pribavljanje različitih licenci, kako bi u narednom periodu mogli da odgovorimo potrebama zajednice na što bolji način - poručio je Ilija Kaluđerović, serijski preduzetnik i inovator koji je osnovao NEST coworking iz Podgorice.

Na panelu je bilo reči o CODE HUB-u, coworking prostoru koji se nalazi u zgradi IPC Tehnopolis u Nikšiću.

Kada je o podršci reč, zajedničko celom regionu je izostanak bilo kakvog vida državne pomoći, koja bi u vreme globalne pandemije bila značajna za coworking prostore. U Srbiji su trenutno u toku pregovori sa predstavnicima Vlade, kako bi se pronašlo rešenje koje će pomoći coworking zajednici da stane na noge i smanji gubitke koje su imali u prethodnom periodu.


Kao mogućnosti za dalji razvoj, panelisti vide umrežavanje sa turističkom zajednicom i uključivanje coworking prostora u turističku ponudu grada, kako bi privukli digitalne nomade.

- Sve zemlje regiona imaju dobre predispozicije da budu aktraktivne lokacije za ovu vrstu turista, ali je potrebno kreirati kompletnu ponudu u skladu sa potrebama tržišta. Usluge "virtuelnih kancelarija" postaju sve popularnije, pa je to koncept koji je poželjno promovisati i u narednom periodu - saopšteno je tokom panela.

Predstavnici coworking zajednice izrazili su očekivanje da će budućnosti države regiona kroz nacionalne strategije prepoznati značaj koji coworking zajednice imaju za razvoj inovativne i startap kulture, da će imati sluha za podršku koja im je potrebna i razmišljati u pravcu otvaranja tržišta za digitalne nomade i potencijalno kreiranje "digitalne vize", po uzoru na brojne svetske destinacije.

- Do tada, sa izazovima koji se pred coworking zajednice postavljaju, boriće se dobrim, kvalitetnim i inovativnim idejama, kojih u ovom sektoru ne nedostaje - zaključeno je na CODE on Meet up-u.

Događaj je organizovan u okviru projekta "Unapređenje saradnje za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja" - 2CODE, koji je kofinansiran kroz ERDF i IPA II sredstva Evropske Unije, u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora, za finansijski period 2014-2020.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.