Izvor: Danas | Petak, 22.02.2019.| 09:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Coworking prostori u Srbiji u 2018. zaradili više od 3 mil EUR

Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Habovi kroz sopstveno inoviranje i razvoj rastu u inspiratore inovacija u široj zajednici. Oni predstavljaju zamajce novih načina poslovanja i saradnje sa sredinom u kojoj rade, shodno globalnim promenama u prirodi rada i odgovor su na potrebe mladih koji drugačije percepiraju poslovanje, navodi se u saopštenju Kancelarije za informativu tehnologiju i E-upravu.

Coworking, coliving prostori i habovi Srbije su se u decembru 2018. godine udružili u Coworking asocijaciju Srbije. Ovu asocijaciju osnovalo je 20 prostora s ciljem da se unapredi rad ovih prostora i njihova promocija, kao i da se doprinese razvoju preduzetništva i zapošljavanja mladih kroz različite aktivnosti – konferencije, istraživanja, obrazovanje i promotivne kampanje.

U Beogradu radi najviše coworking prostora, njih 40%, a ostali u Vojvodini i centralnoj Srbiji. U ovim prostorima radi više od 900 coworkera. Coworkere u Srbiji najviše čine mladi, 50% njih ima od 15 do 30 godina, a druga polovina između 30 i 45 godina. Oko 40% korisnika habova u Srbiji radi u IT industriji, a ostali u oblastima kreativnih industrija kao što su marketing, dizajn, fotografija, arhitektura.. Svakog meseca u ovim prostorima širom Srbije organizuje se u proseku 300 događaja, prosečna mesečna članarina je 96 EUR, a godišnji prihod coworking prostora je u 2018. godini iznosio više od 3 mil EUR.

Članovi asocijacije su BRC Runners Hub (Beograd), Deli (Niš), ICT Hub (Beograd), In Centar (Beograd), InfostudHub (Subotica), KG Coworking & Hub (Kragujevac), Klub Heroja (Novi Pazar), Kulturni centar LAB (Novi Sad), Marsh Open Space (Beograd), Mokrin House (Mokrin), Nova Iskra (Beograd), Office Me (Beograd), PaperGirl Galerija Hub (Beograd), Pomak (Zaječar), Rural Hub (Vrmdža), Smart Office (Beograd), Source Hub (Mali Iđoš), StartIT Centar (Beograd, Novi Sad, Inđija, Valjevo, Šabac, Vršac, Zrenjanin i Subotica)…

U cilju unapređenja i promocije svih tipova turizma, Beogradski sajam predstavlja još jedan, novi, segment turističke ponude. Omladinski turizam je jedan od najpopularnijih oblika turizma koji značajno učestvuje u ukupnim turističkim kretanjima.

U Hali 1A biće predstavljene najpopularnije domaće turističke agencije, ali i organizacije, manifestacije i projekti koji u svom fokusu poslovanja imaju mlade ljude. Mladi najčešće putuju na koncerte, festivale i žurke, pa je tako planirano da se u hali predstave i najznačajnije muzičke i kulturne manifestacije koje se održavaju u našoj zemlji.

Srbija stvara je nova nacionalna platforma osnovana sa ciljem da podrži i promoviše našu zemlji i sve ono najbolje što ima da ponudi, stavljajući fokus na znanje, kreativnost i inovativnost koji podstiču kulturno, umetničko, turističko i trgovinsko povezivanje. Platfroma Srbija stvara nastala je na inicijativu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić u saradnji sa njenim Savetom za kreativne industrije. Ovogodišnji izlazak Coworking asocijacije Srbije na Sajam turizma organizovan je pod okriljem ove platforme.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.