NavMenu

Srbija 15 puta uvećala izvoz za Kinu - Put Čačak-Požega gotov do Svetog Nikole, najavio Vučić

Izvor: eKapija Subota, 06.03.2021. 11:05
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay / PublicDomainPictures)
Srbija je u prethodnom periodu povećala je izvoz u Kinu 15 puta, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo, sa kojom je razgovarao o saradnju dve zemlje.

On je rekao i da očekuje velike nove investicije Kine - u septembru 474 mil USD ulaganja u Timočki rudnik (Čukaru Peki), zatim, Ling Long u Zrenjaninu kao i početak rada fabrike u Nišu pre kraja godine.

Naveo je i da je dogovoren novi projekat - izgradnja obilaznice oko Kragujevca, po veoma dobroj ceni, prenosi sajt Predsednika.

Vučić je rekao i da su postignuti dogovori za izvoz goveđeg mesa, kukuruza i da se čekaju dozvole za izvoz jabuka.

- Postoje kineske kompanije koje su zainteresovane za investicije. Ono što je naš problem po tom pitanju je da imamo visoke logističke troškove. Razgovarali smo i sa predstavnicima kineske železnice koji žele da pomognu - kazao je Vučić.

Dodao je i da su počeli i pregovori o izgradnji auto-puta ka Požarevcu, a odatle ka Golupcu, čime će se održati Dunavski koridor.

- Mi smo dobili obećanje Žanga (CRBC) da će do Svetog Nikole biti završen put Čačak-Požega. To je velika vest za Ivanjicu, Novi Pazar i ceo Pešter. Radimo sa još jednom kompanijom obilaznicu oko Beograda i ostaje nam most kod Vinče. Time bismo spojili ceo prsten oko Beograda. To je veoma skup posao - naveo je predsednik Srbije.

Podsetio je da kineske kompanije rade i na pruzi Beograd-Stara Pazova i naveo da su u toku razgovori i u vezi sa izgradnjom brze pruge Beograd-Niš.

- Što se tiče železnice, za manje od godinu dana biće puštena u rad pruga za brzinu od 200 km na sat. Građani će moći za samo 28 minuta da stignu od centra Beogada do centra Novog Sada. Treba da se spojimo i sa Budimpeštom. To će biti novo lice Srbije - zaključio je Vučić.

Ambasadorka Kine je istakla da se uprkos uticaja pandemije korona virusa saradnja dve zemlje intenzivno razvija.


Čen je kazala da je saradnja fokusirana na dve tačke: prva je zajednička borba protiv pandemije, a druga zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak.

- U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad, i autoputa Preljina- Požega koji napreduju dobro. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu - dodala je Čen.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.09.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Odabrani izvođači za transformaciju bivše Glavne železničke stanice u Beogradu u Istorijski muzej Srbije - Posao vredan 16,2 mil EUR

Istorijski muzej Srbije izabrao je izvođače za rekonstrukciju, adaptaciju i sanaciju Glavne železničke stanice u Beogradu i promenu namene u objekat Istorijskog muzeja. Posao je dodeljen grupi ponuđača koju čine kompanije M enterijer gradnja, Securiton, EX ING B and P, Geotaur, sa podizvođačima Termo and Cold, Pavel ING i Termoinženjering, a vrednost ugovora je 1,9 milijardi dinara, odnosno oko 16,2 mil EUR, sa PDV-om. Na tender su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.