NavMenu

Kineske investicije u Srbiji - Koliko je uloženo, a koliko se finansira iz kredita?

Izvor: Danas Sreda, 19.04.2023. 11:07
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Steve Buissinne)Ilustracija
Ulaganja Kine u Srbiju od 2010. godine do kraja 2022. godine iznosila su 17,3 mlrd USD računajući i investicije i izvedene radove u izgradnji, pokazuju podaci American Enterprise Instituta.

Prema njihovom izveštaju "China Global Investment Tracker", ukupna kineska ulaganja u inostranstvo od 2005. godine dostigla su 2,27 biliona (hiljada milijardi) dolara.

Oni napominju da je u 2022. godini pandemija nastavila da ograničava investicije, mada se infrastrutkurni projekti u inostranstvu oporavljaju. Takođe, glavni sektor ulaganja je energetika.

Ako se posmatraju samo investicije, prema ovom istraživanju, kineske kompanije su u Srbiju uložile 4,4 mlrd USD u periodu od 2014. do 2022. godine.

Tu se navodi da je Zijin Mining investirao u četiri navrata 2018, 2019, 2020. i 2021. godine ukupno 1,84 mlrd USD, mada je 380 miliona dolara koštao otkup firme Friport Mekmoran koja je imala istražna prava za rudnik Čukaru Peki.

Takođe, velika investicija je fabrika guma Šangdong Linglong u Zrenjaninu od 950 mil EUR.

Ovaj izveštaj u investicije smešta i izgradnju bloka 3 termoelektrane u Kostolcu od 970 mil USD od strane kineske kompanije CMEC, filijale Sinomaha, mada se ta izgradnja finansira kreditom koji otplaćuje država Srbija.

Pored toga, tu je kupovina železare Smederevo od strane Hebei steel, preko ćerke firme HBIS za 120 mil USD, kao i izgradnja TE-TO Pančevo od strane kompanije Shanghai Electric po narudžbini Gasproma.

Ovaj izveštaj je ukupno nabrojao 10 investicija kineskih kompanija u Srbiji.

Projekti izgradnje infrastrukture koje finansiraju kreditima kineske kompanije su gotovo tri puta vredniji od investicija i prema ovom izveštaju iznose ukupno 12,87 mlrd USD.

Tu se mahom radi o izgradnji autoputeva, puteva i pruga u 19 projekata koje su nabrojali u ovom institutu koji prati kineske investicije širom sveta.

U regionu, u Rumuniji su kinske kompanije radile na tri projekta vredna 2,1 mlrd USD bez investicija.
U Mađarskoj je pak Kina uložila 7,5 mlrd USD investicija i još oko 1,5 mlrd USD u finansiranje infrastrukturnih projekata.

U Hrvatskoj Kina je uložila ukupno 690 miliona dolara, u Bugarsku 460 miliona, Makedoniju 650 miliona, a u BiH znatno više, 3 mlrd USD. I u Crnu Goru Kinezi su uložili 1,1 mlrd USD i to milijardu u izgradnju autoputa.

Ubedljivo najviše investicija Kina ima u Sjedinjenim američkim državama. Od 2005. godine tamo su kineske kompanije investirale čak 197,4 mlrd USD. Iza njih je Australija sa 127,4 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.