NavMenu

Francuzi i Kinezi od danas zajednički partneri Srbije na metrou - Završetak prve linije 2028.

Izvor: Tanjug Petak, 22.01.2021. 11:22
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Johnson76/shutterstock.com)Ilustracija
Ministar finansija Siniša Mali potpisao je danas zajednički memorandum o izgradnji beogradskog metroa između Vlade Srbije, grada Beograda, kineske kompanije PowerChina i francuskih kompanija Alstom i Ežis Rejl (Egis Rail).

Memorandum o razumevanju za projekat Beogradski metro ministar je potpisao, u Palati Srbija, sa direktorom JKP Beogradski metro i voz Stankom Kantarom, potpredsednikom grupe Alstom Filipom Delurom, generalnim direktorom u kompaniji Ežis rejl Olivierom Buvarom i predstavnikom kompanije PowerChina Šje Zidijem.

Prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj-Falkoni.

Krajem prošle godine je ratifkovan međudržavni Sporazum o realizaciji infrastrukturnih projekata sa Francuskom, koji je potpisan 26. novembra 2020. godine.

Vrednost sporazuma je 581 mil EUR, od kojih je 127 mil EUR namenjeno unapredenju efikasnosti elektrodistributivne mreže, dok će 454 biti uloženo u izgradnju prve linije metroa.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio je danas da će prva linija beogradskog metra biti završena 2028. godine.

- Kada završimo 2028. metro i proširenje BG voza i spojimo ga sa Pančevom i kada završsimo 50 km za tramvaje, naš osnovni podsistem biće šinski, znači ekološki - rekao je Vesić.

Istakao je da grad više neće kupovati autobuse na dizel.


Gde će sve proći prve dve linije beogradskog metroa


Radovi na izgradnji prve linije beogradskog metroa trebalo bi da počnu u novembru, a ova linija, kako je objašnjeno danas nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju za Beogradski metro, počinjaće u Železniku i završavati se u Mirijevu.

Biće dugačka 21,3 km i imaće 21 stanicu, a njihova imena jasno pokazuju trasu ove linije.


Stanice su: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Banovo brdo, Most na Adi, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Bajlonijeva pijaca, Cvijićeva, Pančevački most, Karaburma, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Sedma gimnazija, Mirijevo.

Kada je reč o drugoj liniji, nije precizirano kada će tačno početi njena izgradnja, ali je rečeno da bi to trebalo da se desi veoma brzo nakon završetka prve linije.

Druga linija će biti dugačka 19,2 km i imaće 20 stanica.

Ona počinje u Mirijevu, a stanice su: Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Blok 18, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dupčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Zemun.

Beogradski metro imaće i treću liniju, čija trasa još nije utvrđena, a njen koncept kako je najavio ministar finansija Siniša Mali biće Beograđanima predstavljen u aprilu.

Planirano je da svaka stanica metroa bude drugačija a prema rečima zamenika gradonačelnika Beograda, Gorana Vesića konkurs za osmišljavanje njihovog izgleda biće raspisan ove godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.