NavMenu

Ako agencija propadne, novac vraća osiguravač

Izvor: Politika Subota, 23.01.2021. 09:55
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hafakot/shutterstock.com)Ilustracija
Da li će građani koji imaju uplaćeno letovanje od prošle godine, na koje nisu otišli zbog pandemije virusa korona, na odmor ići ovog leta zavisi isključivo od toga da li će sezone uopšte biti.

Pitanje je ne samo da li će se epidemija stišati, nego i koje zemlje će otvoriti svoje granice za turiste, da li će turističke zemlje dobiti moratorijume za svoje dugovanja, ali pre svega da li ćemo imati "normalno leto".

Odgovori na ova pitanja možda će moći da se dobiju krajem marta, do kada se najkasnije očekuje eventualno uspostavljanje protokola za ulazak u Grčku, gde je i najviše nerealizovanih turističkih putovanja za koje su građani Srbije dobili vaučere za zamenska putovanja.

– Najvažnije pitanje za nas je da li će granice biti otvorene, bez obzira na uslove. Ukoliko bude izvesno da će srpski turisti moći da uđu u ovu zemlju, očekujem da će većina tih vaučera biti iskorišćena, jer to dođe kao ušteđeno letovanje. Ukoliko to putovanje neko ne iskoristi, novac bi trebalo da mu bude vraćen početkom sledeće godine, kaže Aleksandar Seničić, direktor udruženja Yuta.

Postoji, dodaje, mogućnost da se ta putovanja menjaju za neka druga u drugim zemljama, ali samo pod uslovom da turistička agencija ima uplaćene aranžmane i na tim destinacijama i da može da napravi zamenu.

– Ako ona ima samo aranžmane u Grčkoj, teško je očekivati da će turistima platiti boravak na drugom mestu, jer je iza nas teška godina u kojoj nije bilo posla, a nema ni novca, kaže Seničić.

Isto važi i za potencijalnu zamenu za boravak u domaćim hotelima, jer bi za tako nešto trebalo opet dodati novac kako bi se aranžman uplatio u celosti, jer su i domaći hotelijeri u sličnom problemu.

Iako je u javnosti bilo reči da ukoliko agencije propadnu novac neće biti vraćen građanima, Seničić kaže da to nije tačno.

– Ukoliko neka agencija propadne, otvara se postupak likvidacije štete kod osiguravača i onda se ona nadoknađuje. Sva putovanja za koja su izdati zamenski vaučeri su pokrivena polisama osiguranja. Naravno, možda može da bude problematičan rok isplate novca, budući da se svaki slučaj rešava posebno, ali šteta će svakako biti nadoknađena – kaže on.

– U kontaktu sam sa grčkim partnerima i oni razmišljaju na isti način. Pre svega čekaju informacije da li će sezone biti i da li će biti definisani protokoli za ulazak u ovu zemlju. Sve drugo je manji problem, ako posao krene. Međutim, ukoliko se situacija iskomplikuje i oni razmišljaju o tome da od svoje države zatraže odlaganje obaveza, što ćemo onda morati i mi da učinimo – kaže Seničić.


Inače se sve češće govori o tome da najpopularnije turističke zemlje poput Grčke, Španije, Italije… pokušavaju da odlože obavezu da ove godine prime goste ili početkom sledeće vraćaju novac.

Dobijanjem moratorijuma prema turističkim agencijama, navodno bi dobili prostor da ugoste nove turiste i zarade novac. Samo je u Srbiji oko 400.000 građana dobilo zamenske vaučere i to su sve gosti koji bi trebalo besplatno da odmaraju na raznim destinacijama.

Prema uredbi koja reguliše zamenske vaučere za otkazana putovanja građana Srbije, a koji su plaćeni delimično ili u celosti, aranžman može da se realizuje na istoj, ili drugoj destinaciji.

Međutim, uredbom je predviđen rok do kada ovi zamenski vaučeri mogu da se iskoriste, a to je – najkasnije do 31. decembra 2021. godine. Kada je reč o građanima koji ne žele zamensko putovanje, već da im se vrati novac, i to je regulisano istom uredbom.

- Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazao zamensko putovanje, organizator putovanja je dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od isteka roka 31. decembra 2021 - predviđeno je uredbom.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.09.2023.  |  Agro

Ministarka: Odluka o zatvaranju Mitrosa nije konačna

Kompanija Mitros u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen, saopštava kompanija. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana. Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković poručuje da odluka o zatvaranju nije konačna, prenosi Danas. Ministarka poljoprivrede

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.