NavMenu

Prema projekcijama NBS domaća privreda bi mogla da se oporavi pre kraja godine

Izvor: Tanjug Petak, 29.05.2020. 15:13
Komentari
Podeli
(Ilustracija) Srpska privreda mogla bi da se oporavi i pre kraja ove godine, izjavila je viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković, ocenjujući da je prethodna projekcija izlaska iz krize koju je NBS dala ovog meseca bila bazirana na pretpostavci da će se domaća ekonomija sporije pokrenuti.

Razlog za ovakav optimističan stav, odnosno, kako je rekla, realnu projekciju, je što se srpska ekonomija otvorila ranije u odnosu na to kako se prognoziralo.

Podseća da su sve prethodne projekcije NBS rađene zajedno sa MMF-om, Evropskom komisijom i Evropskom centralnom bankom.

- Prema našim projekcijama iz maja, mi smo očekivali da uđemo u pozitivnu zonu krajem godine, poslednji kvartal. Ali, kada smo radili tu projekciju mi nismo očekivali ovako brzo otvaranje naše ekonomije. Mi smo sada još optimističniji - rekla je Ivković.

Imali smo projekciju za poslednji kvartal, sada čak mislimo da može biti i nešto brže - rekla je Ivković na međunarodnoj konferenciji "Svet posle korona virusa" u okviru inicijative "Beogradski strateški dijalog", a na panelu posvećenom budućnosti ekonomija posle pandemije.

Prethodne dve godine projekcije rasta srpske privrede su bile 3,5%, u koje, kako je primetila, niko nije verovao, a ispostavilo se da je rast BDP-a bio 4,2%.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.