NavMenu

Za Beograd 30 novih tramvaja iz Španije - CAF i GSP Beograd potpisali ugovor vredan oko 81 mil EUR

Izvor: eKapija Utorak, 03.11.2009. 13:03
Komentari
Podeli

Grad Beograd potpisao je danas (3. novembar 2009. godine) sa španskom kompanijom CAF ugovor o nabavci 30 novih tramvaja za Gradsko saobraćajno preduzeće (GSP), čija je ukupna vrednost oko 81 mil EUR, a koji treba da budu isporučeni u naredne tri godine.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je u Skupštini grada da će 30 novih tramvaja znatno poboljšati kvalitet prevoza, ali i pružiti lepšu sliku grada na čijim će ulicama saobraćati nova vozila.

Pojedinačna vrednost tramvaja je 2,1 mil EUR, ali je ukupna suma veća jer su u nju uračunati rezervni delovi, specijalni alati, obuka osoblja i troškovi transporta, naveo je Đilas.

Gradonačelnik je rekao da je ponudu CAF izabrala ekspertska komisija, iako je za nekoliko procenata bila jeftinija ukupna ponuda hrvatske kompanije Končar, ali je ocenjeno da je španski proizvod kvalitetniji.

- Prvi tramvaj iz Španije treba da se nađe na ulicama Beograda za dve godine, dok će ostali biti isporučeni za 1.035 dana - naveo je Đilas.

On je rekao da je jedan od osnovnih zadataka gradske vlasti poboljšanje kvaliteta prevoza i da će, osim nabavke 30 tramvaja, sledeće godine biti kupljena 83 nova trolejbusa, i da će u više od 200 autobusa biti ugrađeni klima uređaji.

- Za nabavku tramvaja Evropska investiciona banka dala je kredit od 20 mil EUR, dok će ostatak biti plaćen iz budžeta grada do 2014. godine - saopštio je Đilas.

Ugovor su potpisali direktori CAF Hesus Esnaola i Felipe Rodrigo i direktor Agencije za investicije Grada Beograda Marko Blagojević.

Potpisivanju ugovora prisustovao je i španski ambasador u Beogradu Injigo de Palasio Espanja koji je ocenio da che novi tramvaji doprineti modernizaciji i boljoj opremljenosti gradskog prevoza.

On je dodao da se nada da će Srbija i Španija realizovati i druge projekte u budućnosti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.