NavMenu

Počela privatizacija pojedinih preduzeća na Brezovici

Izvor: Biznis Sreda, 14.10.2009. 08:45
Komentari
Podeli

BrezovicaBrezovica

Na Brezovici je Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) započela proces privatizacije pojedinih objekata "Inex ski centra", a predstavnici opštine Štrpce tvrde da postupak, ako bude sproveden do kraja, može ugroziti opstanak Srba i zahtevaju intervenciju zvaničnog Beograda.

KAP je metodom "spin ofa" započela likvidaciju i privatizaciju pojedinih preduzeća na Brezovici, kao što su "Restoran brvnara Brezovica", preduzeće "Mala brvnara" i preduzeće "Kafana Štrpce" koje se nalazi u centru grada. Iz KAP-a su pozvali investitore da kroz otvoreni postupak tendera kupe "nova preduzeća" koja su formirana od imovine društvenih preduzeća.

Predsednik opštine Štrpce Zvonko Mihajlović izjavio je da je početak privatizacije dela imovine, koja je u vlasništvu "Inex ski centra", uvod u privatizaciju hotela "Inex", "Narcis", "Molika" i "Breza".

- Vlasnik ovih objekata je Republika Srbija. Vlasnik 51% kapitala je Javno preduzeće "Skijališta Srbije" koje se nalazi u sastavu Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, dok 49% kapitala pripada holdingu "Inex Interexport" iz Beograda - rekao je Mihajlović.

Ukoliko kosovska poverilačka agencija uspe u ovom postupku, to će do korena ugroziti interese preostalih Srba u Štrpcu, upozorio je Mihajlović.

On je podsetio da je "Inex" predstavljao kičmu privrede Sirinićke župe i da je zapošljavao oko 350 Srba, a da je od ove turističke grane živelo više od hiljadu ljudi.

- Ukoliko do ovoga dođe, onda će to biti opasno po nas, onaj ko kupuje objekte ne kupuje samo objekte, nego i teritoriju, zemljište - naglasio je predsednik opštine Štrpce.

Mihajlović je apelovao na zvanični Beograd da učini sve što je u njegovoj mogućnosti da se zaustavi otuđivanje državne imovine, kako bi se na taj način sačuvalo i srpsko stanovništvo na ovom području.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.