Izvor: Beta | Utorak, 13.08.2019.| 15:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Početak sanacije mreže vodovoda i kanalizacije u Srbiji do kraja godine - Vrednost radova 1,45 mlrd EUR

Ilustracija
Ilustracija (Foto: docter_k/shutterstock.com)
Sanacija sistema za vodosnabdevanje u 60 lokalnih samouprava, kao i izgradnja kanalizacije i sistema za prečišćavanje otpadnih voda u još 60 gradova i opština Srbije koštaće u prvoj fazi oko 1,45 mlrd EUR, izjavio je danas direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević i najavio da bi realizacija mogla da počne u narednih nekoliko meseci.

On je za agenciju Beta precizirao da će za sanaciju vodovodne mreže u 60 opština i gradova biti potrebno oko 150 mil EUR, dok će za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u drugih 60 lokalnih samouprava, ne računajući postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda iz Beograda u Velikom Selu, biti potrebno oko 1,3 mlrd EUR.

Kako je naveo, za projekat vodosnabdevanja od Evropske investicione banke već je obezbeđeno 40 mil EUR iz kredita i 10 mil EUR iz donacija.

- Za prvu fazu radova će se iskoristiti i 200 mil EUR kredita od Razvojne banke Saveta Evrope, koji će biti korišćen za vodovod i izgradnju fabrika za prečišćavanje otpadnih voda - kazao je Blagojević.

Očekuje njegovu ratifikaciju tog do kraja godine, a u tom slučaju realizacija projekata uz pomoć tih sredstava bi mogla da krene početkom proleća 2020. godine.

- Već su utvrđene potrebe za projekte vodosnabdevanja za 60 lokalnih samouprava - kazao je Blagojević.

Kako je objasnio, uz pomoć upitnika koji su dobile lokalne samouprave urađena je analiza stanja postojećeg sistema.

- Prva faza radova koji se tiču vodosnabdevanja odnosiće se na smanjenju gubitaka na vodovodnoj mreži, jer se pokazalo da u nekim lokalnim samoupravama ti gubici dosežu i do 70% - rekao je Blagojević i dodao da će se raditi na sanaciji mreže, njenoj automatizaciji i uspostavljanju praćenja rada sistema.

Prema njegovim rečima, samo tako će imati smisla veliko ulagenja od 3 mlrd EUR za obezbeđivanje vodovoda i kanalizacije na čitavoj teritoriji zemlje u narednih pet godina, koje je u okviru investicionog plana od 10 do 12 mlrd EUR najavio predsednik Srbije Aleksandar Vućić.

- Planiranje investicija sa kapacitetima koje bi uključivali i gubitke, bilo bi besmisleno - rekao je Blagojević i istakao da će se druga faza radova odnositi na proširenje mreže vodovoda, kao i gradnju fabrika za proizvodnju vode u lokalnim samoupravama kojima je to potrebno.

Govoreći o ulaganjima u kanalizacionu mrežu i izgradnju postrojenje za prečišćavanje voda, Blagojević je naveo da će se u prvoj fazi najpre graditi ta postrojenja, a tek onda raditi neophodna proširivanja mreže.

- U prvoj fazi biće izgrađen kompletan kanalizacioni sistem i postrojenje za 60 opština - rekao je on.

Kazao je i da će za izgradnje vodovoda, ali i kanalizacija i postrojenja za preradu otpadnih voda, novac najpre biti odobravan lokalnim samoupravama za projekte koji su kompletno završeni i čija realizacija odmah može da počne, odnosno da neće biti liste prioriteta.

- Radi se o projektima gde je procenjeno da realizacija treba da traje 3-5 godina, s izuzetkom Novog Sada i Beograda, gde je procenjeno vreme realizacije šest odnosno sedam godina - rekao je Blagojević.

Ocenio je i da je predviđena dužina realizacije projekta u skladu sa kapacitetima kojima Srbija raspolaže u radnoj snazi, stručnim kadrovima, ali i sa opremljenošću firmi koje će izvoditi radove.

Blagojević je podsetio i da je već počela realizacija projekta izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda u Vranju. Projekat je vredan 19,5 mil EUR.

Završena je i izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda u Leskovcu, a u toku je realizacija projekta izgradnje kolektora i mreže u tom gradu. Ukupna vrednost radova je 26 mil EUR.

Pušten je u probni rad i regionalni sistem Vrbas-Kula, vredan 30 mil EUR, a do kraja godine će biti pušten u probni rad i sistem u Raškoj, u vrednosti 6,5 mil EUR.

Izgrađena su i postrojenja za preradu otpadnih voda u Subotici i Šapcu.

U Kruševcu je, kako je naveo, završen pogon za preradu otpadnih voda, a radi se mreža. Ukupna vrednost projekta je 22 mil EUR.

Blagojević je podsetio da je komunalna infrastruktura u nadležnosti lokalnih samouprava koje iz sopstvenih budžeta finansiraju njenu gradnju i održavanje, ali da im je u prethodnom periodu bila potrebna pomoć, pa je tako Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima već pomagala u projektima sanacije i gradnje sistema za vodosnabdevanje i kanalizacije u okviru obnove nakon poplava i da je do sada izvedeno 45 takvih projekata.

Dodao je da je pomagalo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preko projekta nemačke razvojne banke KfW, čije su sredstva takođe uložene za sanaciju tih komunalnih sistema.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE