NavMenu

Leskovac 2020. dobija moderno postrojenje za preradu otpadnih voda - Uskoro izgradnja glavnog gradskog kolektora

Izvor: eKapija Subota, 06.07.2019. 09:27
Komentari
Podeli
(Foto: gameanna/shutterstock.com)
Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan izjavio je da se u Srbiji prerađuje manje od 10% otpadnih voda i naveo da bi za izgradnju 359 sistema za preradu otpadnih voda trebalo izdvojiti približno 5 mlrd EUR.

- Najvažniji deo posla ovog ministarstva u poslednje dve godine bio je stvaranje uslova za investiranje u životnu sredinu kroz izradu projektno-tehničke dokumentacije koja će se podstaći kreditom od 200 mil EUR - rekao je Trivan, saopšeno je iz ministarstva koje vodi.

Trivan je obišao sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem početak radova na izgradnji druge faze po kapacitetu – linije mulja Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) Leskovac u selu Bogojevce nadomak tog grada, koju finansira Vlada Srbije preko ministarstva zaštite životne sredine.

Realizacijom ove faze projekta uz već završenu prvu fazu kao i radove na izgradnji kolektora Leskovac će 2020. godine imati završeno moderno Centralno postrojenje za preradu otpadnih voda.

- Projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca sadrži tri komponente: Izgradnju kolektora, vrednosti 460 miliona dinara i dužine 5.150 metara, gde su operativni radovi započeti 26. juna 2019. godine; Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (obe faze, liniju vode i liniju mulja) i proširenje kanalizacione mreže putem ORIO projekta, koje će biti sprovedeno u 16 naseljenih mesta i sa 8 mil EUR finansirano od strane Vlade Kraljevine Holandije – kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

- Kako bismo zaokružili proces, sadejstvom Ministarstva životne sredine i lokalne samouprave, pristupili smo realizaciji druge faze projekta koja podrazumeva izgradnju linije mulja i anaerobne digestije. Projektovanje je započeto septembra 2017. godine, a nakon dobijanja građevinske dozvole aprila tekuće godine, ovo gradilište, otvoreno je 6. juna i trenutno se vrši iskop dva najveća objekta na gradilištu, dva digestora u kojima će se vršiti anaerobna digestija mulja. Radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine i njihova vrednost je oko 4,2 mil EUR – dodao je gradonačelnik Cvetanović, navodi se na sajtu grada.

Projekat obuhvata izgradnju Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (CPPOV), izgradnju glavnog gradskog kolektora i proširenje kanalizacione mreže u prigradskim naseljima.

- Prerada otpadnih voda je najvažnija početna tačka u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine. Ako su vam zagađene vode, zagađeno vam je zemljište, hrana, ugroženo zdravlje - rekao je Trivan.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.