Izvor: eKapija/Tanjug | Utorak, 13.08.2019.| 09:00
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beograd od 2020. zabranjuje upotrebu plastičnih kesa - Šta će biti sa proizvođačima?

(Foto: GLRL/shutterstock.com)
Grad Beograd će od 1. januara 2020. godine zabraniti upotrebu plastičnih kesa, a odluka o tome biće doneta na sednici Skupštine Grada Beograda koja će biti održana do kraja avgusta, najavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Navodeći da je Beograd izmenama Zakona o glavnom gradu dobio nadležnost da samostalno uredi ovu oblast i da su se stekli uslovi za zabranu upotrebe plastičnih kesa, Vesić je istakao da će Beograd biti među prvim gradovima u Evropi koji će doneti tu odluku i da treba da budemo ponosni na to, prenosi Beoinfo.

– Pre više od godinu dana najavio sam na sastanku sa predstavnicima trgovinskih lanaca da od 2020. godine na teritoriji grada Beograda u maloprodajnim objektima neće biti dozvoljeno korišćenje plastičnih kesa. U međuvremenu trgovinski lanci su uveli naplatu korišćenja kesa i ova mera dovela je do smanjenja korišćenja plastičnih kesa u Beogradu za oko 60% – napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu.

On je ukazao na to da je 25. marta ove godine guverner Njujorka Endrju Kuomo potpisao zakon kojim će od marta 2020. na teritoriji te savezne države biti zabranjena upotreba plastičnih kesa, a da je ovih dana nemačka ministarka ekologije Svenja Šulce najavila da će Savezna Republika Nemačka doneti takvu odluku.

– Evropska unija zabraniće od 2021. godine proizvode za jednokratnu upotrebu od plastike kao što su slamčice, viljuške i noževi, dok je za druge proizvode od plastike ostavljen rok u koјеm će prestati njihova upotreba – napisao je Vesić.

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozdravio je odluku i pozvao druge lokalne samouprave da slede Beograd, ali, s druge strane, iz Privredne komore Srbije (PKS) kažu da će ta mera uticati na sudbinu 150 preduzeća u Srbiji koja se time bave.

- Potpuno podržavam odluku Beograda i pozivam druge lokalne samouprave da se ozbiljno i na ovaj način efektno pozabave ovim problemom kao što to i Beograd čini - rekao je Trivan Tanjugu. Podsetio je da je samo prihvatanje trgovinskih lanaca da naplaćuju plastične kese smanjilo njihovu upotrebu i do 80%.

On kaže da je beogradska odluka jedan od primera gde će se vrlo efektno pokazati kako se lako i brzo mogu doneti efikasne mere za zaštitu životne sredine i dodao da je ona rezultat saradnje ministarstva koje je kroz zakon o glavnog gradu dalo priliku Beogradu za ovakvu odluku.

Sekretar Udruženja za hemijsku i gumarsku industriju i industriju nemetala pri PKS Dragan Stevanović navodi da u Srbiji trenutno postoji oko 150 proizvođača plastičnih kesa koji zapošljavaju oko 2.000 radnika.

Ocenio je da će mera zabrane plastičnih kesa u Beogradu, koje je najveće tržište, sigurno uticati na smanjenje proizvodnje, kao i da će se odraziti na njihovo poslovanje.

- Proizvodnja kesa je ove godine pala 39,7% u odnosu na prošlu godinu zbog najavljenih mera, ali i zbog naplate kesa u velikim supermarketima - kazao je Stevanović.

Kaže da za preduzeća koja se bave proizvodnjom plastičnih kesa nema alternative, te će ona, ako se zabrani korišćenje kesa u celoj zemlji, stati sa proizvodnjom. Jedini način da održe svoje poslovanje, navodi Stevanović, jeste izvoz u Evropsku uniju, jer, objašnjava, oni nemaju zabranu upotrebu kesa, već organičeno korišćenje.

- U EU imaju ograničenje korišćenja pojedinih kesa, a to su kese od 15 do 50 mikrona, tako da su najtanje kese ostale bez ograničenja, kao i debele kese za višekratnu upotrebu - naveo je Stevanović i istakao da više od 80% naših proizvođača plastičnih kesa već izvozi u EU.

Evropska unija donela je meru kojom se pojedine vrste plastike za jednokratnu upotrebu, poput slamki i pribora za jelo, zabranjuju od 2021. godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.