Izvor: eKapija | Utorak, 25.06.2019.| 15:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rubin u Kinu izvozi crvena vina sa većim procentom alkohola

Ljubitelji vina iz Kine u poslednjih deset godina počeli su da se upoznaju sa ovim pićem, pa tako i sa vinima koja stižu iz Srbije. To je prepoznala vinarija Rubin iz Kruševca, koja već nekoliko godina uspešno posluje i u ovoj zemlji.

Kako za eKapiju kaže generalna dirirektorka vinarije Danijela Jovanović, strateški su pristupili analizi ovog tržišta, kako bi upoznali navike u konzumaciji i specifične zahteve potrošača:

- Pre sedam meseci imali smo veoma zapažen nastup na najvećem azijskom sajmu vina, koji se održava u Šangaju, a sada u gradu Ningbo koji je jedna od najvećih luka na svetu, tako da stanovnici Kine mogu da probaju Rubinova vina u provinciji Džeđang koja broji 60 miliona stanovnika. Prepoznali su kvalitet naših premijum vina, od barrique vina do Vina sa pečatom. U izvozu u tu zemlju ova vina su najzastupljenija.

Otkriva da Kinezi za sada piju isključivo crvena vina sa većim procentom alkohola:

- Mogu slobodno da kažem da je konzumacija vina praktično eksplodirala, a još veći rast se očekuje u narednim godinama, tako da je to za nas velika izvozna šansa, ne samo za Rubin već i za sve vinarije u Srbiji.

Ono po čemu se Rubin istakao na sajmu u gradu Ningbo jesu Vina sa pečatom. Reč je o vinima sa ljubičastom markicom geo porekla, odnosno o vrhunskom vinu sa kontrolisanim i garantovanim geografskim poreklom i kvalitetom.

- Ova vina su samo u poslednjih nekoliko meseci dobila medalje na najznačajnijim svetskim takmičenjima u Beču, Briselu, Londonu, što je svakako zasluga 20 tehnologa zaposlenih u kompaniji Rubin, koji kontinuirano brinu o tome da svaki proizvod bude najvišeg kvaliteta. Imamo laboratoriju koja je u rangu sa univezitetskim laboratorijama - naglašava sagovornica.

Dodaje da se vina sa pečatom odlikuju jedinstvenim karakteristikama područja sa kojih potiču i da svako ima svoje specifičnosti. Proizvedena su od grožđa sa sunčanih padina vinogorja u Srbiji, u vinogradima Bačina, Lučina, Suvaja, Jasenje i Preševo, u kojima ove sorte daju vrhunski kvalitet specifične prepoznatljivosti.

- Izrazite boje, mirisa i ukusa, svako vino za sebe je ukomponovano u prefinjen buke svojstven sorti, koji opija čula i oduševljava svojom rafiniranošću dobre poznavaoce vina - kaže Jovanovićeva.

Dodala je i da su u Kinu prve značajnije isporuke krenule odmah nakon sajma u Šangaju.

Otkrila je i da će u septembru lansirati i Merlot, čiji su uzorak prezentovali na sajmu, koji je naišao na odličnu reakciju svih koji su imali prilike da ga degustiraju i već su dobili i prve porudžbine.

- Osim ukusa, za ovo tržište je bitna i činjenica da je procenat alkohola 14,5%. Svakako da je ključ kontinuiran i ujednačen kvalitet, jer se samo na taj način može postići dugoročan uspeh i građenje brenda na svakom tržištu, pa i na onim najzahtevnijim - smatra Jovanovićeva.

Rubin se u Kini predstavio isključivo sa crvenim vinima Prokupac, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, iako u kategoriji Vina sapečatom imaju još tri bela vina Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muskat, kao i Rose.

Kako nam je rekla direktorka Rubina, dalji planovi u vezi su sa značajnijim pozicioniranjem na tržištu Kine, ne samo za vina već i za druge proizvode po kojima su prepoznatljivi.

Aleksandra Kekić
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.