Izvor: Tanjug | Utorak, 11.06.2019.| 14:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Izmene Zakona o elektronskoj trgovini pred Vladom

Izmene i dopune Zakona o elektronskoj trgovini naći će se ove nedelje pred Vladom Srbije, dok će novi Zakon o trgovini pred republičkom Vladom biti sledeće nedelje.

Ova dva propisa umnogome će doprineti razvoju elektronske trgovine, rekla je danas državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

- Izmena legislative neophodna je za dodatno unapređenje elektronske trgovine u Srbiji koja ima ogroman potencijal - istakla je ona i dodala da će ova dva zakona promeniti okvire i omogućiti da se tržište elektronske trgovine ubrzano razvija.

Obim elektronske trgovine u Srbiji iz godine u godinu raste, prošle godine je iznosio 317 mil USD, a ove godine se očekuje da dostigne 354 mil USD, rekla je Matić i dodala da je očekivana stopa rasta 9,6% pa bi iznos u 2023. godini mogao da bude 510 mil USD.

Kako je naglasila, budući rad u razvoju ovog sektora se mora fokusirati oko podatka da 44,5% korisnika interneta u Srbiji nikada nije online kupovalo.

- Moramo da im pomognemo i da ih ubedimo da je elektronska trgovina brza i bezbedna, i da štedi vreme i resurse - rekla je Matić.

Prema Istraživanju o elektronskoj trgovini koje je sprovedeno u okviru projekta "Jačanja elektronske trgovine u Republici Srbiji" i koje su pomogli Ministarstvo i USAID najčesći online kupci su mladi a među potrošačima koji imaju sumnje u ovakvu trgovinu 43% se i dalje plaši da će dobiti pogrešan proizvod.

Među firmama koje nude proizvode i usluge gotovo tri četvrtine ima onlajn prodaju, pokazalo je istraživanje koje je danas predstavljeno a kako najveću prepreku za dalji razvoj u ovom sektoru kompanije navode manjak edukacije kako prodavaca tako i potrošača.

Direktorka projekta USAID-a saradnje za ekonomski razvoj Karen Vestergard danas je istakla da podržavaju ovakve napore ministarstva i Vlade Srbije jer veruju da će rezultat biti hiljade malih preduzeća koja će uspešno doprineti razvoju ekonomije Republike Srbije.

Na konferenciji su predstavljeni spotovi čiji je slogan "Brzo, lako, bezbedno" koji će biti emitovani na televizijama sa nacionalnim frekfencijama kako bi, rečeno je danas, predrasude koje postoje bile odagnane a istovremeno bile promovisane prednosti elektronske trgovine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.