Izvor: Tanjug | Subota, 23.03.2019.| 15:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Italija prva članica G7 u kineskoj inicijativi "Jedan pojas, jedan put" - Potpisani sporazumi mogli bi da vrede i do 20 mlrd EUR

(Foto: Gustavo Frazao/shutterstock.com)
Italija je postala prvi član Grupe sedam industrijalizovanih sila (G7) koja je podržala kineski infrastrukturni projekat "Jedan pojas, jedan put", odbacujući zabrinutost zapadnih saveznika u pokušaju da oživi svoju ekonomiju.

Ceremonija potpisivanja bila je vrhunac trodnevne posete Italiji kineskog predsednika Si Đinpinga, čiji je cilj bio da ojača veze između dva naroda u vreme trgovinskog rata SAD sa Kinom, prenosi Rojters.

Kineske i italijanske firme potpisale i oko 10 drugih ugovora, vezanih između ostalog za sektore energetike, čelika i gasovoda. Potpuni detalji ugovora nisu odmah otkriveni, ali izvor iz vlade je rekao da bi potencijalno mogli da vrede oko 20 mlrd EUR. Italijanski mediji procenili su vrednost na oko 5 mlrd EUR.

Evropske vlade su odbile da potpišu zajedničku deklaraciju o inicijativi "Jedan pojas, jedan put" prošle godine u Pekingu. Njihovi su predstavnici tvrdili da kineska inicijativa ne ispunjava standarde o finansiranju i transparentnosti.

I italijanska opozicija je napala ulazak u inicijativu i nedostatak detalja koji su dostavljeni parlamentu, upozorivši da bi sporazum mogao biti "trojanski konj" kojim bi Kina potkopala italijansku industriju.

Frančesko Siski, stručnjak za Kinu koji trenutno radi kao istraživač na Univerzitetu Renmin u toj zemlji, rekao je da je najveći problem sporazuma to što se Italija uključila u njih bez da je prethodno o tome detaljno obavestila svoje saveznike.

- Tu je nedostajalo profesionalizma i političkog znanja. Kakav god da je dogovor, prvo treba razgovarati sa Amerikancima i Evropljanima i dogovoriti se o zajedničkom pristupu, a onda pregovarati sa Kinom - rekao je Siski.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.