NavMenu

Ministri Srbije i Makedonije o problemu izvoza brašna 2. marta u Skoplju

Izvor: Tanjug Utorak, 27.02.2018. 15:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je danas da će u petak, 2. marta, u Skoplju biti održan sastanak s ciljem rešavanja problema otežanog izvoza brašna iz Srbije na makedonsko tržište.

Ljajić je rekao da je jutros od makedonskog ministra poljoprivrede dobio informaciju o izmeni pravilnika.

- Zakazali smo sastanak u petak u Skoplju, i ja se nadam da ćemo uspeti da pronađemo neko rešenje koje će biti pre svega u interesu privrednika i iz jedne i iz druge zemlje, koje neće ugroziti spoljnotrgovinski promet u jednom i u drugom pravcu i koje nas neće naterati da preduzimamo bilo kakve kontramere - rekao je Ljajić novinarima.

Srbija, kako je dodao, izbegava preduzimanje tih mera, "jer znamo da su na štetu pre svega privrednika i naših ukupnih ekonomskih odnosa".

Ljajić je u ponedeljak (26. februara 2018. godine) telefonom razgovarao sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčom Nikolovskim o načinima za rešenje problema otežanog izvoza brašna iz Srbije na makedonsko tržište.

Do razgovora Ljajića i Nikolovskog je došlo nakon što je vlada u Skoplju promenila uvozne procedure i način izdavanja kontrolnih markica. Makedonski premijer Zoran Zaev je prethodno izrazio nadu da će se uskoro pronaći rešenje za spor oko izvoza srpskog brašna u Makedoniju.


Prema pisanju medija, srpsko poslovno udruženje Žitounija optužilo je ranije makedonske vlasti da su nedavno uvedenim merama učinile da uvoz brašna iz Srbije bude "gotovo neisplativ".

Oni su zatražili i da Srbija uvede kontramere na uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Makedonije.

Za srpske proizvođače, Makedonija je treće izvozno tržište na koje se godišnje plasira 30.000 do 40.000 tona brašna.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.05.2024.  |  Građevina

Država prodaje građevinsko zemljište u Kuli, Prijepolju, Novoj Crnji, Stalaću i Staroj Pazovi

Direkcija za imovinu Republike Srbije oglasila je prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta u javnoj svojini Republike Srbije radi izgradnje, putem prikupljanja pisanih ponuda. Na prodaju je ponuđeno šest parcela u Kuli, dve u Stalaću i po jedna u Novoj Crnji, Prijepolju i Staroj Pazovi. Ponude se dostavljaju na pisarnicu Republičke direkcije za imovinu do 17. juna, a detaljnije pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.