NavMenu

Bačka Topola novim LED osvetljenjem pravi uštede u budžetu projektom javno-privatnog partnerstva

Izvor: PR Utorak, 21.05.2024. 14:38
Komentari
Podeli
(Foto: Dragan Đorđević)
Građani Opštine Bačka Topola imaju novo osvetljenje koje je realizovano ugovorom o javno-privatnom partnerstvu za zamenu, racionalizaciju i održavanje dela sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije.

Grupa ponuđača PLC Interenergo i Smart Energy Investment, samostalno su finansirali realizaciju projekta, bez zaduženja Opštine. Projektom rekonstrukcije javnog osvetljenja u Bačkoj Topoli postiže se ušteda u potrošnji električne energije od oko 70%, dok će na godišnjem nivou te uštede iznositi oko 1,4 miliona kWh, odnosno više od 20 miliona kWh za 15 godina trajanja ugovora.

Među najvećim prednostima ovog JPP projekta, jeste i finansijska ušteda u budžetu Opštine, u iznosu od najmanje 18.300 EUR godišnje odnosno 274.500 EUR za period od 15 godina.

(Foto: Dragan Đorđević)

(Foto: Dragan Đorđević)

Projekat ne samo da štedi novac u budžetu već donosi i druge značajne benefite, poput smanjenja emisije ugljen-dioksida i unapređenja kvaliteta života građana. Procenjuje se da će novo javno osvetljenje u ovoj opštini doprineti smanjenju emisije CO2 od oko 1.520 tona godišnje.

Predsednik Opštine Bačka Topola Adrian Satmari istakao je da ovaj projekat ne samo da donosi uštede u budžetu, već uvodi tehnologiju koja će opštinu učiniti modernom, održivom i odgovornom prema potrebama građana i životne sredine:

- Danas ne samo da je Bačka Topola bolje osvetljena nego i bezbednija za građane, što nam je od izuzetnog značaja zbog velikog broja onih koji voze bicikle.

(Foto: Dragan Đorđević)

(Foto: Dragan Đorđević)

Projektom je ugrađeno 5.660 LED svetiljki, renomiranog proizvođača Schreder, koje su znatno unapredile kvalitet osvetljenja i doprinele estetici opštine. Ovim projektom su postavljeni standardi za energetski efikasna rešenja u javnom osvetljenju i pružaju primer drugim lokalnim samoupravama u zemlji.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.06.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Privremeni organ usvaja projekat JPP za poteze 300, 400, 500 i još 30 gradskih linija - Procenjena vrednost posla 175 milijardi dinara, već se pominje i potencijalni nosilac konzorcijuma

Tek što je završen postupak za dodelu poteza 100 i 700 privatnom partneru, grad Beograd usvojiće i odluku o predlogu projekta o javno-privatnom partnerstvu za poveravanje obavljanja komunalne delatnosti javnog autobuskog gradskog prevoza putnika na potezima 300 (Grocka i Zvezdara), 400 (Voždovac), 500 (Rakovica i Čukarica) i na delu linija koje prolaze preko Savskog venca. Tačka o usvajanju ovako bitne i finansijski pozamašne odluke naći

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.