Izvor: Beta | Nedelja, 11.02.2018.| 18:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Engleski Metalfer u martu počinje iskopavanja u rudniku Čadinje kod Prijepolja

Ilustracija (Foto: iurii/shutterstock.com)
Engleska Metalfer Grupa počeće već u martu sa intenzivnim iskopavanjem rude u rudniku Čadinje, a plan je da se u pripremnoj fazi iskopa najmanje 20.000 tona rude, rekao je u petak (9. februara 2018. godine) predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović.

- Ruda će za sada biti transportovana do Gornjeg Milanovca, gde će u flotaciji tamošnjeg Rudnika olova i cinka biti organizovano izdvajanje metala čiji se ukupan procenat bakra, olova, cinka, zlata i srebra kreće oko 7%, znatno iznad procenta rude u Boru koja je decenijama u eksploataciji - kazao je Zindović agenciji Beta.

Predsednik Grupe Metalfer Branko Zečević rekao je da "nije vreme za dugačke priče već za efikasan rad".

- Metalfer intenzivno radi na razvoju planova za otvaranje rudnika na lokalitetu Čadinje. Planirana je podzemna eksploatacija koja neće negativno uticati na okolinu i zapošljavanje 80 do 100 ljudi - naveo je Zečević i dodao da će više detalja o tom projektu dati u maju, do kada će sve ono što planiraju biti provereno u praksi.

Grupa Metalfer osnovana je u Londonu 1993. godine, a u Srbiji je prisutna od 2002. i od tada je postala jedan od najvećih proizvođača čelika i nosilac rudarskih projekata u regionu.

Grupa je 2008. godine, iskoristivši poziciju jednog lokalnog proizvođača čeličnih armaturnih šipki, u Sremskoj Mitrovici izgradila Metalfer Steel Mill, i od tada je fokus poslovanja prebačen u region Balkana uz paralelan razvoj srodnih operacija u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.