NavMenu

Kompanija RŽD International zainteresovana za obnovu čitave barske pruge

Izvor: Politika Utorak, 31.10.2017. 15:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Arts Illustrated Studios/shutterstock.com)Ilustracija
Spremni smo da obnovimo i preostalih 210 km pruge Beograd-Bar do granice sa Crnom Gorom, kaže u razgovoru za Politiku Mansurbek Sultanov, prvi zamenik direktora ogranka RŽD International u Srbiji.

Prvu obnovljenu deonicu barske pruge od Resnika do Valjeva, u dužini od 77 km, ova ruska kompanija predaće Železnicama Srbije 14. novembra, kao što je ugovoreno. Ona košta oko 70 mil USD, a finansirana je iz ruskog kredita od 800 mil USD, odobrenog našoj zemlji za obnovu infrastrukture.

Prema nekim podacima, obnova preostalog dela ove magistralne pruge koštala bi oko 220 mil EUR.

- Naša želja je da nastavimo radove, od Valjeva do Vrbnice. Razgovarali smo o tome sa ljudima iz resornog ministarstva i očekujemo odgovor. Realizacija tog velikog projekta zahteva da se definiše način finansiranja, o čemu će odlučivati Vlada Srbije - kaže Sultanov za Politiku.

Na obnovi pruge i voznog parka Železnica Srbije, novcem ruskog kredita i učešćem iz državnog budžeta, RŽD International radi od 2014. Do sada je obnovljeno oko 180 km pruga, na kojima vozovi mogu da se kreću do 120 km/h. Takođe, od 2015. iz Rusije je stiglo 27 dizel motornih vozova, i svi su u saobraćaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.04.2024.  |  Građevina

CLS: Gde je projekat mosta kod Ade Huje?

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je još u decembru 2019. dobila idejni projekat mosta na Adi Huji, koji je sa PDV-om plaćen oko 735.000 EUR, ali do današnjeg dana ništa nije urađeno, izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik. - Da su nadležni odmah raspisali tender za izradu Projekta za građevinsku dozvolu i počeli sa prikupljenjem i drugih dozvola i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.