Izvor: Tanjug | Sreda, 30.09.2015.| 08:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Bil Gejts izgubio 5 mlrd USD i ostao najbogatiji Amerikanac

(Foto: Twitter/BillGates)
Suosnivač kompanije "Microsoft" Bil Gejts zadržao je vodeću poziciju na listi 400 najbogatijih Amerikanaca magazina "Forbes" za 2015, sa bogatstvom od 76 mlrd USD. Iako je Gejtsovo bogastvo ove godine smanjeno za 5 mlrd USD u odnosu na prošlu godinu, on i dalje ostaje najbogatiji čovek SAD.

Drugi na listi, koju poznati američki poslovni magazin objavljuje već 22 godine, je i ove godine investitor i izvršni direktor kompanije "Berkshire Hathaway", Voren Bafet, sa neto vrednošću imovine od 62 mlrd USD, što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 67 mlrd USD.

Treća pozicija je, takođe kao i lane, pripala bivšem izvršnom direktoru "Oracle" Lariju Elisonu čije je bogatstvo palo sa 50 na 47,5 mlrd USD.

Među deset najbogatijih ljudi u SAD ove godine su se našla i trojica pokretača biznisa u IT sektoru. Osnivač "Amazona" Džef Bezos popeo se sa 15. na četvrto mesto sa bogatstvom vrednim 47 mlrd USD. Osnivač kompanije "Facebook" Mark Zakerberg je sa 11. pozicije u prošloj godini stigao na sedmo mesto sa procenjenim bogatstvom od 40,3 mlrd USD, dok je Lari Pejdž suosnivač kompanije "Google" dospeo sa prošlogodišnjeg 13. na 10. mesto. Vrednost njegovog bogastva je 33,3 mlrd USD.

Petu i šestu poziciju dele braća Čarls i Dejvid Kuk, u čijem većinskom vlasništvu je "Koch Industries", a bogatstvo svakog od njih procenjeno je na 41 mlrd USD. Na osmom mestu je nekadašnji gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg, vlasnik kompanije "Bloomberg", sa bogatstvom od 38,6 mlrd USD.

Republikanski predsednički kandidat Donald Tramp našao se na 121. mestu a vrednost njegovog bogatstva procenjena je na 10 mlrd USD.

Ukupno bogatstvo 400 najbogatijih Amerikanaca poraslo je u odnosu na prošlu godinu sa 2,29 na 2,34 biliona USD, a njihovo prosečno neto bogastvo poraslo je na 5,8 mlrd USD.

Bogatstvo od 1,7 mlrd USD bio je minimum neophodan da se dođe na "Forbes" listu, dok je prošle godine bilo neophodno nešto manje - 1,5 mlrd USD.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.