NavMenu

BOGOSAVLJEVIĆ BOŠKOVIĆ: Velikim investitorima zemlja u zakup na duži rok

Izvor: N1 Četvrtak, 06.08.2015. 10:53
Komentari
Podeli
Snežana Bogosavljević BoškovićSnežana Bogosavljević Bošković
Novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu velikim investitorima će zemlja biti ponuđena u dugogodišnji zakup, izjavila je za "Politiku" ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković.

- U poljoprivredi su nam potrebne velike investicije. Neophodni su nam investitori koji će da povećaju proizvodnju u svinjarstvu, govedarstvu... Sadašnji nivo ulaganja je nizak. Imamo mnogo neiskorišćenih potencijala. Mnogo je državnog zemljišta neobrađeno. Zato ćemo novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu ponuditi velikim investitorima zemlju u dugogodišnji zakup - rekla je Bogosavljević Bošković.

Na pitanje da li će zakon otvoriti vrata strancima ona je istakla da će svi imati apsolutno ravnopravan tretman i da "stranci neće imati ni za jotu veća prava od naših poljoprivrednika i investitora".

- U pripremi predloga je učestvovalo više udruženja poljoprivrednih proizvođača. Predlog je da veliki investitori mogu da zakupe do 30% zemljišta u nekoj lokalnoj samoupravi na rok do 30 godina. Za sve druge predlog je da dužina zakupa bude do 25 godina - precizirala je ona.

Ministarka je navela i da ima izmena koje se tiču sadašnjeg rešenja da državna zemlja nije na prodaju.

- Predloženo je da zemljoradnici koji imaju do 30 hektara mogu da kupe do 20 hektara državne zemlje. To je bila inicijativa samih poljoprivrednika i to da samo domaća fizička lica mogu da kupe državnu zemlju, ali ne više od 20 hektara - napomenula je Bogosavljević Bošković i odbacila mogućnost da tajkuni kupe državnu zemlju.

Ministarka je rekla da u Srbiji ima 490.000 hektara državnog zemljišta, od kojeg je trenutno polovina neobrađena.

- U Vojvodini je u zakupu 228.000 hektara, što je 63% državnog zemljišta u pokrajini. Tačno je 37% državnog zemljišta u Vojvodini neobrađeno. U centralnoj Srbiji ne obrađuje se čak 87% državnog zemljišta - istakla je Bogosavljević Bošković.

Upitana da li je 30 godina dovoljno primamljivo za velikog investitora koji bi da podigne voćnjak ili gradi fabriku, kada država građevinsko zemljište daje u zakup na 99 godina, ministarka je rekla da su u okruženju zakonska rešenja za zakup zemljišta i do 50 godina.

- Predlozi su mnogo puta razmatrani, a još je u toku javna rasprava, što znači da ima prostora za izmene - dodala je ona.

Povodom približavanja trenutka kada će stranci moći da kupuju zemlju u Srbiji - 1. septembra 2017. godine - Snežana Bogosavljević Bošković ukazala je da je jako teško ispravljati ono što je u prethodnim godinama preuzeto kao obaveza.

- Ali mi ne odustajemo od toga da argumentovano tražimo odlaganje ovog roka do sticanja punopravnog članstva u EU.

Ministarka je rekla da je za napredak u poljoprivredi potrebno nešto više vremena od godinu dana, koliko je ona na funkciji, posebno ako se imaju u vidu okolnosti u protekloj godini kao što su poplave i poremećaji na evropskom tržištu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uzrokovani, pre svega, trgovinskim sankcijama EU-Rusija.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Agro

Najveća "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se u Samarinovcu - Polja paprika, paradajza, lubenica zaprašuju bumbari

Selo Samarinovac u opštini Žitorađa, sa oko hiljadu stanovnika, jedno je od najvećih proizvođača povrća na jugu Srbije. Godišnja proizvodnja iz godine u godinu raste, a poseban zamah dobija nakon elektrifikacije oko 500 hektara oranica 2021. godine, koju je finansirala država. Jedna od najvećih "fabrika hrane na otvorenom" nalazi se na jugu Srbije. U stotinama plastenika i na plodnim oranicama gaje se paprika, paradajz, krastavac, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.