NavMenu

Analiza trgovanja sa Beogradske berze od 16.07 do 20.07.2007.

Izvor: Ilirika investment Petak, 20.07.2007. 13:48
Komentari
Podeli

Protekla nedelja na Beogradskoj berzi ponovo je bila u znaku malih dnevnih prometa koji su jedva prelazili 4 miliona EUR. Prosečno učešće akcija u ukupnom dnevnom prometu kretalo se oko 95%, dok je učešće stranih investitora u proseku dostizalo 40%. Vrednost indexa Belex 15 tokom prethodne nedelje porasla je za 0.11%, dok je vrednost Belex line indexa zabeležila nedeljni rast od 0.3%.

Među najtrgovanijim akcijama još jednom se našla AIK banka. Cena akcija je tokom posmatranog perioda beležila blagi pad od oko 1.5% dok se obim istrgovanih akcija konstantno povećavao. I Agrobanka se svrstala u grupu najtrgovanijih akcija ali uz drastično smanjene obime u odnosu na prethodni period. Posle prošlonedeljne najave rukovodstva banke da će nakon regulisanja obaveza banke prema državi, po osnovu zajma IBRD-a, cena akcija ubrzo dostići svoju History High vrednost od skoro 50.000 RSD, faktičko stanje je ipak bilo drugačije. Cena akcija je tokom čitave nedelje beležila konstantan pad i u četvrtak 19. jula Agrobanka se »zatvorila« na 35.725 RSD.

Svakako najbitniji događaj protekle nedelje je izlazak Energoprojekt holdinga na listing A Beogradske berze. Konačno je razrešena dilema o tome da li će se Tigru prvo priključiti Sojaprotein ili Energopojekt hoding. Na zvanično berzansko tržište uključeno je 8.760.529 akcija Energoprojekt holdinga nominalne vrednosti 350 RSD po akciji. Već prvog dana trgovanja na Listingu A ukupan obim dostigao je čak 120.127 akcija uz rast cene od 4.44%.

Još jedna banka koja je najavila skoru dokapitalizaciju je Komercijalna banka. Banka je objavila da će izvršiti dokapitalizaciju u iznosu od 100 miliona EUR kroz novu emisiju akcija koje će biti ponuđene svim postojećim akcionarima sa pravom preče kupovine. Ostvarena dobit banke u prvih šest meseci ove godine iznosi 11 miliona EUR.

autor : Tijana Cvetković, finansijski analitičar

Ilirika Investments, a.d., Beograd

tijana.cvetkovic@ilirika.co.yu

Nadzorni organ: Komisija za hartije od vrednosti, Beograd

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Gradiće se regionalni fudbalski centri u Novom Sadu i Nišu

Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije (IO FSS) doneo je odluku o izgradnji regionalnih fudbalskih centara u Novom Sadu i Nišu. Kako je saopštio FSS, u Sportskom centru u Staroj Pazovi održana je sednica Izvršnog odbora kojom je predsedavao potpredsednik Saveza Branislav Nedimović i na kojoj je doneta odluka o izgradnji regionalnih fudbalskih centara u Novom Sadu i Nišu, projekata koji će, kako navode u FSS, biti od kapitalne važnosti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.