NavMenu

Beogradski "Ekofungi" proizvodi hranu 21. veka - Predstavnici ZERO fondacije od 17. do 20. novembra u Srbiji

Izvor: Tanjug Sreda, 12.11.2014. 17:36
Komentari
Podeli
Ivanka MilenkovićIvanka Milenković
Projekat beogradske firme "Ekofungi" - nova tehnologije u proizvodnji pečuraka našao se kao jedan od 100 opisanih primera u publikaciji Plave ekonomije ZERI fondacije, koja promoviše primere industrijske proizvodnje koji se mogu započeti brzo i jeftino.

Industrijsku proizvodnju gljive po novoj tehnologiji koja u proizvodnji koristi otpad i smanjuje upotrebu električne energije za čak 90%, "Ekofungi" je pokrenuo u junu 2013. godine. Za ovaj projekat kompanije je dobila i ovogodišnje specijalno proiznanje za inovativnosti "Aurea 2014", koje dodeljuje naš portal.

Reč je o prvom postrojenju ovog tipa u Srbiji i svetu, čiji je tvorac Ivanka Milenković vlasnica sistema "Ekofungi".

Čarls van der Haegen iz ZERI Fondacije, koja okuplja naučnike, kompanije, inovatore koji su posvećeni istraživanju i primeni inovacija u očuvanju i zaštiti životne sredine i iskorišćavanju otpada u proizvodnji hrane i energije, posetiće Beograd od 17. do 19. novembra kako bi se upoznao sa srpskom inovacijom "Hrana 21 veka".

Haegen dolazi u Srbiju u ulozi savetnika kako bi kroz razmenu iskustava i primera dobre prakse u primeni "plave ekonomije" u privredi, pomogao što uspešnijoj realizaciji projekta "Hrana 21 veka".

Inovacija "Hrana 21 veka" sprovodi se u saradnji sa Institututom za Biološka Istraživanja "Siniša Stanković" i Inovacionim Fondom u Beogradu.

ZERI fondacija ima reaalizovanih oko 200 projekata "plave ekonomije" u svetu, od malih do multimilionskih.


"Ekofungi" i ZERI Fondacija imaju višegodišnju saradnju, kroz transfer znanja i edukacije u "plavoj ekonomiji".

"Ekofungi" sa svojom novom tehnologijom iskorišćavanja otpada sačinjenog od recikliranog organskog i neorganskog celuloznog materijala u proizvodnji pečuraka, organizuje seminare i radionice u kojima su učestvovali članovi ZERI fondacije iz više od 30 zemalja širom sveta.

"Plava ekonomija" se zalaže za drugaciji način projektovanja poslovanja koristeći raspoložive resurse u kaskadnim sistemima, u kojima otpad jednog proizvoda postaje sirovina za stvaranje nove vrednosti.

Ona ima za cilj otvaranje novih radnih mesta, izgradnju socijalnog kapitala i povećanje prihoda doprinoseći očuvanju životne sredine, navedeno je u saopštenju.
Firme:
EKOFUNGI EKOFUNGI
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.05.2024.  |  Zdravstvo

Šta će biti sa niškom Kardiohirurgijom? - Dr Dragan Milić dobio otkaz na Medicinskom fakultetu

Profesoru dr Draganu Miliću, koji je radio na Medicinskom fakultetu u Nišu i koji je nosilac izborne liste Grupe građana "Dr Dragan Milić", uručeno je rešenje o prestanku radnog odnosa posle petogodišnjeg ugovora, jer, po njegovim rečima, dekanka nije završila izborni proces za njegov izbor u zvanje redovnog profesora u skladu sa zakonom. Milić poručuje da posledice po Kliniku za kardiohirurgiju kojom rukovodi mogu biti krajnje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.