NavMenu

Broj somborskih kaporki u Vojvodini pao ispod 1.000 - Subvencije države za gajenje ove vrste živine

Izvor: RTV Četvrtak, 17.01.2019. 19:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: zlikovec/shutterstock.com)Ilustracija
Autohtona rasa kokoši, somborska kaporka se, zahvaljujući entuzijazmu i upornosti pojedinih odgajivača, i danas može naći u izvornom obliku. Ustanovljeni standard rase biće razmatran i dopunjen na predstojećem, 43. Međunarodnom sajmu peradarstva koji će biti održan od 25. do 27. januara u Somboru.

Svih pet varijeteta somborske kaporke - beli, plavi, žuti, crni i graorasti, već više od dve decenije su ljubav i hobi odgajivača Marina Đurina iz Bačkog Monoštora.

Skladne forme, sa ćubom na glavi od prvog dana po izleganju, otporne, dobre nosivosti, temperamentne i živahne -osnovne su karakteristike somorske kaporke.

- One su veoma razdragane, trčkaraju po dvorištu, cunjaju...to je živina prostora! Ja ih držim iz ljubavi, ne iz neke materijalne koristi ili da bi pravio biznis. Volim taj tip živine - kaže Đurin.

Alarmantan podatak da je broj somborskih kaporki u Vojvodini pao ispod hiljadu komada, svrstao je kaporku među pet subveniosanih rasa živine. Pravo na subvenciju od četiri stotine dinara po jedinki ostvaruju poljoprivredna gazdinstva sa minimum pedeset prstenovanih, umatičenih kaporki.

- Ta pomoć je, u svakom slučaju dobra za odgajivače, da bi se ta rasa proširila i sačuvala - saglasan je Marin Đurin.

- Tih četiri stotine dinara koliko je Ministarstvo poljoprivrede, trenutno, u stanju da obezbedi, to nije dovoljno jer hrana je zaista skupa. Kada se još uloži trud... Mi smo skormni, kažemo da nam je dovoljno i to, ali da bi se očuvala rasa, trebalo bi nekako da se podstakne da što više odgajivača počne da gaje somborsku kaporku - objasnio je Igor Gromilović, sekretar Društva odgajivača sitnih životinja "Sombor 1871".

Najlepši primerci autohtonih sorti golubova i živine biće samo deo eksponata na predstojećem 43. Sajmu peradarstva u Somboru od 25. do 27. januara kada će biti organizovan i sastanak na temu standarda i eventualne revizije postojećeg standarda somborske kaporke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Finansije

Knjaz Miloš u punom vlasništvu grupe Mattoni 1873

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43%) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik. Vrednost transakcije je gotovo 90 mil EUR, navedeno je na sajtu kompanije Knjaz Miloš. Grupa Mattoni 1873 posluje u osam zemalja, sa 3.400 zaposlenih, 11 proizvodnih pogona i 39 brendova, kao što su Knjaz Miloš, Mattoni, Magnesia, Szentkirályi,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.