NavMenu

Kontroleri upravljaju navodnjavanjem iz fotelje - Smart Watering Solutions razvio softver za daljinsku kontrolu zalivnih sistema

Izvor: eKapija Sreda, 05.09.2018. 12:12
Komentari
Podeli
U svet poljoprivrede, koji nema veze sa mojom strukom, ušao sam sasvim spontano. Sve je počelo tako što sam u jesen 2015. godine zasadio lešnik i kada sam hteo da kupim proizvod koji će meni kao malom, hobi poljoprivredniku, obezbediti daljinsku kontrolu sistema za navodnjavanje, nisam uspeo na tržištu da nađem odgovarajuće rešenje. Tako sam odlučio da uzmem stvar u svoje ruke i sa prijateljem počeo da pravim uređaj, odnosno pišem softver koji će mi omogućiti da daljinski nadzirem i upravljam navodnjavanjem svojih lešnika. Nakon tri meseca dobili smo prvu verziju uređaja koju smo nakon toga usavršavali.

Ovako Lazar Jovanović, jedan od osnivača kompanije Smart Watering Solutions, objašnjava kako je odlučio da u svojoj biznis ideji poveže poljoprivredu i IT. U razgovoru za eKapiju on kaže da je precizna poljoprivreda na zapadu ustaljen pojam i na tome se radi više od 10 godina, dok je kod nas još uvek relativno nov i tek se usvaja.

- Ipak, naši poljoprivrednici, bar oni koji sada ulaze u taj biznis, uvidevši prednosti precizne poljoprivrede sve više ulažu sredstva u ovakvu vrstu opreme, koja im pomaže u proizvodnji i koja je svakako budućnost - ističe Lazar.

Smart Watering kontroleri su pametni elektronski uređaji kojima se upravlja putem mobilne i web aplikacije. Njihova uloga je dvojaka – istovremeno prikupljaju podatke o stanju na parceli i upravljaju procesom navodnjavanja i prihranjivanja biljke.

Kako kaže naš sagovornik, sistem za daljinsko navodnjavanje predstavlja nešto novo na našem tržištu. Reč je o daljinskom i programabilnom sistemu koji se po potrebi može potpuno prilagođavati željama kupca. Na parceli je poželjno imati električnu energiju i domet mobilne mreže i to su jedini preduslovi za korišćenje sistema.

- Najveći benefit za korisnika je to što sa jednog mesta u nekoliko klikova može da isprogramira navodnjavanje, a dostupni su mu i svi parametri od značaja za njegovu parcelu. Tako potpuno automatizuje jedan bitan proces u proizvodnji bez odlaska na lice mesta - ističe Lazar i dodaje da je ideja što lakše i što ekonomičnije upravljanje sistemima za zalivanje, a osnovni cilj da se u Srbiji "unaprede sistemi za navodnjavanje, optimizuje i racionalizuje potrošnja vode, a samim tim ostvare uštede u vremenu i novcu i povećaju prinosi".

Lazar Jovanović i Zoran ĐukićLazar Jovanović i Zoran Đukić
Prva verzija softvera i kontrolera puštena je u rad 2016. godine, a Lazar Jovanović i Zoran Đukić, osnivači Smart Watering Solutions-a, i danas, skoro tri godine kasnije, i dalje rade na razvoju i usavršavanju rešenja. Sarađuju i sa konsultantima i ljudima koji se bave sistemima za navodnjavanje dugi niz godina, i zajedno "kroje rešenja" koja su atraktivna na tržištu.

- Da bismo dobili prvi prototip bilo je potrebno nekoliko hiljada evra. Pošto smo prošli mnogo iteracija i napravili dosta verzija proizvoda, ovaj iznos je dostigao i više desetina hiljada evra.

Ciljna grupa su im poljoprivrednici, pre svega voćari, čiji su zasadi veličine do 50 hektara, a ponosno ističu da su im, u neku ruku, korisnici i glavni partneri koji konstantno pomažu da unaprede svoje sisteme i budu još bolji i konkurentniji. Među partnerima su, naravno, i distributeri opreme za navodnjavanje, projektanti zalivnih sistema i izvođači radova.


- Zavodoljni smo dosadašnjim rezultatima, ali svakako težimo da budu još bolji. Želimo da, stvarajući prijateljske odnose sa korisnicima, kreiramo rešenja koja će ljudima biti od koristi. Glavni izazov nam je prodaja, odnosno kako doći do kupaca. Često je izazov i to što je u realizaciju projekta navodnjavanja uključeno mnogo ljudi, a naše rešenje se deo jednog kompleksnog sistema i predstavlja njegov mozak. Ipak, radimo na tome da probleme ovog tipa izbegnemo u budućnosti - ističe Lazar Jovanović.

Smart Watering Solutions se sredinom jula našao i među sedam timova izabranih za učešće u Delta Biznis inkubatoru. Od ovog iskustva očekuju da vide koliko je skalabilan njihov biznis i gde su im šanse u velikim poljoprivrednim sistemima, na površinama većim od 100 hektara. Mentori sa kojima rade su ljudi koji se više decenija bave voćarstvom i melioracijama, pa Lazar i Zoran smatraju da, ako uspeju da spoje njihovo iskustvo i svoje znanje, mogu da kreiraju proizvod koji će biti konkurentan i na svetskom tržištu.

- Planiramo da u narednom periodu podržimo integraciju našeg softvera sa meteo stanicama raznih proizvođača i želimo da kreiramo rešenja koja će posedovati mehanizme za učenje, a sve u cilju potpune automatizacije procesa navodnjavanja - zaključuje Lazar Jovanović u razgovoru za eKapiju.

M. Andrejić

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Zdravstvo

Nova bolnica u Boru imaće helidrom, najmanje 340 kreveta, onkološka i toksikološka odeljenja, 8 operacionih i dve porođajne sale... - Raspisan tender za projektovanje

Opštinska uprava Bora raspisala je tender za izradi projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju nove Opšte bolnice u Boru, u Ulici Nikole Kopernika. Prema specifikaciji posla, kompleks nove bolnice će sadržati novoizgrađeni objekat Opšte bolnice okvirne bruto površine 20.000 m2 i infrastrukturne objekte (trafostanica, kotlarnica, objekat za tretman medicinskog otpada, objekat za skladište medicinskih gasova...), a podrazumevaće i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.